hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A csoportos társaságiadó-alanyiság gyakorlati kérdései

  • Kocziha Andrea, ügyvezető, Moore Hungary Tax Advisory Kft.

Fontos határidő közeleg azon cégcsoportok életében, melyek a 2023. adóévtől kezdődően társaságiadó-csoport létrehozatala mellett szeretnének dönteni.

2019-től a társasági adóról szóló törvény (tao-törvény) lehetőséget ad arra, hogy legalább két adózó – meghatározott feltételek teljesítése mellett – úgynevezett csoportos társaságiadó-alanyiságot hozzon létre.

A csoportos társaságiadó-alanyiság legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy a csoport létrehozatalával a csoporttagok társaságiadó-megtakarítást érhetnek el, illetve csökkenthetik a társaságiadó-bevallás elkészítésével járó adminisztratív költségeiket. Továbbá, mivel a társaságiadó-csoport tagjai nem kötelesek az egymás közötti ügyleteik vonatkozásában transzferár-dokumentációt készíteni, illetve transzferár-kiigazítást végezni, ezért a csoportos társaságiadó-alanyiság létrehozatalával jelentősen csökkenthetőek a transzferár-dokumentáció készítésével járó adminisztrációs költségek is.

A csoportos társaságiadó-alanyiság létrehozatala nem minden esetben jár azonban adómegtakarítással, ezért fontos, hogy a csoport létrehozatalát minden esetben részletes tervezés előzze meg.

A csoportos adóalanyiság létrehozatalára irányuló kérelmet a naptári év szerinti adózók minden év november 1. és november 20. napja között nyújthatják be a Nemzeti Adó- és Vámhatósághoz. A határidő jogvesztő, így mulasztás esetén egy teljes évet várni kell a csoportos adóalanyiság legközelebbi elindítására.

Írásunkban a csoportos társaságiadó-alanyiságot létrehozni tervező adóalanyoknak szeretnénk segítséget nyújtani, bemutatva a csoportos társaságiadó-alanyiság létrehozatalának legfontosabb feltételeit, fő előnyeit, illetve további gyakorlati kérdéseit.

Kik hozhatnak létre csoportos adóalanyiságot?

Társaságiadó-csoportot – a nonprofit gazdasági társaság és bizonyos, meghatározott szövetkezeti formák kivételével – alapvetően minden olyan gazdasági társaság, egyesülés, európai részvénytársaság, szövetkezet, európai szövetkezet, egyéni cég, illetve az üzletvezetésének helyére tekintettel belföldi illetőségű adózónak minősülő külföldi személy és belföldi telephelye útján a külföldi vállalkozó is létesíthet, mely megfelel a következő feltételeknek:

» az egyes adóalanyok között, közvetlen vagy közvetett módon legalább 75%-os arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn, továbbá

» a mérlegfordulónapjuk azonos, és beszámolójuk, illetve könyvviteli zárlatuk azonos számviteli standard alapján készül.

A csoportos társaságiadó-alany tagja lehet a tevékenységét év közben kezdő vállalkozás is, ha teljesíti a fenti feltételeket. A csoportos társaságiadó-alany létrehozásához legalább két tag szükséges, a tagok számát illetően felső korlát nincs meghatározva. Egyidejűleg egyik csoporttag sem lehet azonban több társaságiadó-csoport tagja.

Ha az adóalanyok megfelelnek a fenti feltételeknek, az adóhatósághoz az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve annak mellékleteként előterjesztett kérelemmel kérelmezhetik a csoport létrehozatalát. A kérelem benyújtására nyitva álló, jogvesztő határidő – főszabály szerint – az adóév utolsó előtti hónapjának első napjától huszadik napjáig tartó időszak, azaz a naptári éves adózóknak november 1. és november 20. között van lehetőségük előterjeszteni a kérelmet.

A csoportos adóalanyiság létrejöttének időpontja minden esetben a kérelem benyújtását követő adóév első napja, azaz ha a naptári éves kapcsolt vállalkozások csoportja 2022. november 20-áig benyújtja a kérelmet az adóhatósághoz, és a csoport tagjai minden, a tao-törvényben meghatározott feltételnek megfelelnek, akkor az adóhatóság 2023. január 1-től engedélyezi a csoportos adóalany létrejöttét.

Hogyan működik a csoportos adóalanyiság?

A csoportos társaságiadó-alanyiság lényege, hogy a csoportos adóalany tagjai a társasági adó vonatkozásában egy adóalanynak minősülnek, ami egyben azt is jelenti, hogy a tagok önálló társaságiadó-alanyisága megszűnik. Az önálló adóalanyiság kizárólag a társasági adózás tekintetében szűnik meg, az egyéb adónemek tekintetében változatlanul megmarad.

A csoportos adóalany adókötelezettségét a csoport tagjai által kijelölt és az adóhatósághoz bejelentett csoportképviselő útján, az adóhatóság által a csoport létrehozatalára irányuló határozatban megjelölt csoportazonosító szám alatt teljesíti. A csoportos adóalany az általa teljesítendő társaságiadó-kötelezettségről a törvényben előírt határidőig, a csoportazonosító szám alkalmazásával egy csoportos adóbevallást köteles benyújtani, azaz a csoportos adóalany létrehozatalával az egyes tagok önálló társaságiadó-bevallási kötelezettsége megszűnik.

A csoportazonosító számot a csoportképviselőnek minden olyan dokumentumon fel kell tüntetnie, mely a társaságiadó-nemet illetően a közös kötelezettségek elszámolására, illetve a közös jogok gyakorlására szolgál. Ugyanakkor a csoportos társaságiadó-alany tagját a csoportazonosító szám feltüntetésének kötelezettsége harmadik személy felé nem terheli, így például a csoporttag által kiállított számlákon a csoportazonosító számot nem kell feltüntetni.

A csoportos társaságiadó-bevallás egyaránt tartalmazza a csoport, illetve az egyes tagok egyedi adóalapjára vonatkozó adatokat is, melyekről a tagoknak a bevallás benyújtását megelőző 15. napig kell a csoportképviselő részére nyilatkozniuk.

Tehát a csoporttagok egyedi adóalapmegállapítási kötelezettsége a csoportos adóalanyiság létrehozatala mellett sem szűnik meg, a csoporttagok továbbra is kötelesek a rájuk irányadó szabályok mellett az egyedi adóalapjukat levezetni. Az egyedi adóalap levezetésekor a csoporttagok főszabályként alapvetően úgy járnak el, mintha továbbra is önállóan teljesítenék az adókötelezettséget, azonban néhány egyedi, a csoportos adóalanyokra vonatkozó szabályra is figyelemmel kell lenni. Ilyen egyedi szabály például, hogy a csoporttagok egymás közötti ügyletei mentesülnek a transzferár-korrekciós kötelezettség alól, vagy hogy a csoporttagok között nincs lehetőség a K+F költségek egymás közötti megosztására. Továbbá speciális előírások vonatkoznak a veszteségelhatárolási szabályok alkalmazására is, melyeket részletesebben a következőkben mutatunk be.

A csoport szinten megállapított fizetendő adóévi társasági adót a csoporttagok között az egyedileg megállapított pozitív adóalapok arányában kell felosztani.

Miért éri meg csoportos adóalanyiságot választani?

A tao-törvény által biztosított csoportos adózás lehetősége egyrészt olyan vállalatcsoportok számára előnyös, ahol vannak veszteséges (negatív adóalappal rendelkező), valamint nyereséges (pozitív adóalappal rendelkező) vállalkozások is. Ebben az esetben ugyanis a csoportos társaságiadó-alanyra vonatkozó speciális veszteségelhatárolási szabályok következtében a negatív adólappal rendelkező csoporttag, illetve csoporttagok negatív adóalapja – a törvényben meghatározott korlátok mellett – csökkentheti a csoport szintű társaságiadó-alapot, melynek eredményeképpen az egyes, pozitív adóalappal rendelkező csoporttagokra jutó fizetendő adó is csökken.

Fontos kiemelni, hogy a csoporttagok egyedi negatív adóalapjainak összege, azaz a csoport elhatárolt vesztesége már a keletkezés adóévében is felhasználható a csoportos adóalap csökkentésére. Továbbá – a tao-törvényben meghatározott feltételek mellett – a csoporttagoknak lehetőségük van a társaságiadó-csoport létrehozatala előtt keletkezett egyedi elhatárolt veszteség felhasználására is az egyedi adóalapjuk meghatározása során.

A fentiek alapján a csoportos adóalanyiság létrehozatalának lehetőségét érdemes azon vállalkozások részéről is átgondolni, akik még ugyan nem termelnek veszteséget, de a jelenlegi gazdasági körülmények hatására elképzelhető, hogy a jövőben veszteséges lesz a működésük.

Fontos továbbá kiemelni, hogy a csoportos adóalanyiság létrehozatala kedvező lehet egyes adókedvezmények (például fejlesztési adókedvezmény) kihasználása szempontjából is. Az adókedvezmények felhasználásakor a csoport egyetlen adózónak minősül, így elegendő, ha egy csoporttag meg tud felelni a kedvezményhez kapcsolódó feltételrendszernek.

További előnye a csoportos adóalanyiság választásának, hogy a tagok közötti ügyletekre nem kell transzferár-nyilvántartást készíteni, valamint transzferár-korrekciót sem kötelező alkalmazni, így csökken az adminisztráció, illetve az ezzel járó költségek mértéke is.

Összefoglalva a fentiekben leírtakat, a csoportos adóalanyiság választása esetén a társaságok jelentős költség- és adómegtakarítást érhetnek el. Érdemes tehát minél előbb szakértők segítségével megtervezni, hogy előnyös lehet-e társaságuk számára a csoportos társaságiadó-alanyiság választása a 2023. adóévtől. Még egyszer hangsúlyozzuk: a kérelem benyújtási határideje naptári éves adózók esetében 2022. november 20., mely határidő jogvesztő!

Az oldalon elhelyezett tartalom a Moore Hungary Tax Advisory Kft. közreműködésével jött létre, melynek előállításában az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozói számla könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ágazati pótlék megszűnés esetén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink