hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan kell átváltani az ügyvezető euróban kapott munkabérét?

  • adozona.hu

Az ügyvezető igazgató munkaszerződésében a munkabért forintban határozták meg. A cég bevételei részben forintban, részben euróban keletkeznek, így az ügyvezető (kérése szerint) esetenként euróban kapja meg a munkabérét. Az eurós bér megállapítása/átváltása a munkabérrel érintett hónap utolsó napján érvényes MNB-árfolyammal történik. Helyes ez a gyakorlat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Az szja-törvény 5. és 6. paragrafusai részletesen rendelkeznek arról, hogy a külföldi pénznemben megszerzett bevételt milyen módon kell forintra átszámítani (bevétel esetében a bevételszerzés időpontjában, kiadás esetében a teljesítés időpontjában érvényes árfolyamot kell alkalmazni azzal, hogyha magánszemélynek ezek az árfolyamok előnytelenek lennének, akkor alkalmazhatja a törvényben szabályozott, ettől eltérő árfolyamot).

Fordított esetre szakértőnk nem talált kifejezett szabályozást, így megítélése szerint az utalás napján érvényes hivatalos MNB-devizaárfolyamot kell figyelembe venni (ekkor szerez bevételt a munkavállaló, ekkor teljesít a munkáltató). Megnyugtató, gyakorlattal és jogszabályhellyel kellően alátámasztott válaszért mindenképpen javasolt megkeresni az adóhatóságot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs