Napidíj helyett tételes étkezési költség és elszámolása

  • adozona.hu

Napidíj helyett szállásköltséget térít és tételes elszámolás alapján hozzájárul a külföldi kiküldetésben dolgozók étkezési költségeihez a cég. Adózási szempontból hogyan kell kezelni ezt az eljárást? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Magyarországon működő cég dolgozói EU-ban végeznek 2-20 napig kiküldetésben munkát, a projekt időtartamától függően. Szállás, utazás és étkezési számlát megtéríti a cég, szabályzat alapján. Ebből a szállás, utazás teljes összegében megtérítésre kerül, viszont az étkezési térítés összege: ebéd maximum. 30 euró, vacsora maximum 50 euró összegben van maximalizálva. Napidíjat a munkavállalók nem kapnak, a fenti tételes költségelszámolás miatt. Kérdésem: kell-e adózni és hogyan az étkezési számla értéke után, azaz van-e lehetőség 15 euró/nap adómentes elszámolásra és csak a 15 euró feletti részre szükséges az egyes meghatározott juttatáskénti adózás az szja-törvény alapján? Maximalizálhatjuk-e tételesen, belső szabályzat alapján az étkezésre adott számla alapú térítést, azaz a maximalizálás hatásaként van-e egyéb adófizetési kötelezettség, mert így lehet kevesebb összegben és magasabb összegben is étkezni, nyilván adott keretig?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Feltételezem, hogy a magánszemélyek jövedelme a külföldi kiküldetés idején is Magyarországon adózik. (Amennyiben mégsem, akkor az egyes meghatározott juttatás értéke után is Németországban keletkezik az adókötelezettség.)

Magyarországon keletkező adókötelezettségnél az általános előírás szerint az üzleti utazáson felmerült étkezés ellenértéke egyes meghatározott juttatásnak minősül. A kifizetőnek jogában áll az étkezésről szóló számlák elszámolását korlátozni, melyet fontos belső szabályzatban rögzíteni.

Azzal, hogy a számla értékét nem térítik meg teljes egészében, nem keletkezik további adófizetés, mivel a juttatás az az összeg, amit a cég a magánszemélynek juttat. Így a meg nem térített részt a magánszemély az adózott jövedelméből fedezi. A 30 százalékos adóalap-csökkentés, legfeljebb 15 euró értékben csak a napidíj kifizetésekor lehetséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs