hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingóságok értékesítése magánszemélyként – 1. rész

  • Laczkó Kitti, a TruTax Kft. adótanácsadója

Napjainkban az ingóságok adásvétele töretlen népszerűségnek örvend. Az internetnek hála pedig a vásárlóközönségünk gyakorlatilag a világ bármely pontján megjelenhet. Cikksorozatunkban sorra vesszük azokat a jogszabályi rendelkezéseket, melyeket szem előtt kell tartanunk, ha értékesítői oldalon mi is részt veszünk ebben a tevékenységben.

Mit tekintünk ingóságnak?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) nem bonyolítja túl az ingóság definiálását. Minden ingóság, ami nem ingatlan, kivéve a fizetőeszköz, az értékpapír és a föld tulajdonos-változása nélkül értékesített lábon álló termés.

Mikor nem alkalmazhatjuk az ingóértékesítésre vonatkozó szja-szabályokat (Szja tv. 58. §)?

Abban az esetben, ha az ingó dolog létrejöttében alkotóként vesz részt a magánszemély – tehát ő varrta meg a farmert, ő öntötte a gyertyát, ő fűzte a nyakláncot –, akkor az értékesítés során megszerzett bevétel adókötelezettségére az önálló tevékenységből származó jövedelemre (Szja tv. 16.-17. §) vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Ebben az esetben ugyanis nem csak magát a terméket adja el a magánszemély, hanem a saját munkájának eredményét, aminek során egy új terméket hozott létre.

Szintén nem alkalmazhatóak a kivételes szabályok abban az esetben sem, ha az értékesítésre egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként kerül sor. Ezekben az esetekben a tevékenység végzése során használt tárgyi eszközök értékesítéséből vállalkozói (Szja tv. 10. számú melléklet) vagy őstermelői bevétel (Szja tv. 2. számú melléklet) keletkezik.

Mikor lehet alkalmazni az ingóértékesítésre vonatkozó különös szabályokat?

Ingóértékesítésnek leegyszerűsítve az minősül, ha a vásárolt, örökölt, ajándékba kapott ingóságainkat adjuk tovább. Ezekben az esetekben nem lesz kifogásolható, és nem változtatja meg a jövedelem jogcímét sem az, ha apróbb javításokat végzünk a vagyontárgyakon – például megvarrunk egy szakadást a farmernadrágon – annak érdekében, hogy azok eladhatóvá váljanak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyből megtudhatja, mi minősül bevételnek az adókötelezettség megállapítása során, továbbá megismerheti a bevételcsökkentési lehetőségeket.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink