Ingóságok értékesítése magánszemélyként – 1. rész

  • Laczkó Kitti, a TruTax Kft. adótanácsadója

Napjainkban az ingóságok adásvétele töretlen népszerűségnek örvend. Az internetnek hála pedig a vásárlóközönségünk gyakorlatilag a világ bármely pontján megjelenhet. Cikksorozatunkban sorra vesszük azokat a jogszabályi rendelkezéseket, melyeket szem előtt kell tartanunk, ha értékesítői oldalon mi is részt veszünk ebben a tevékenységben.

Mit tekintünk ingóságnak?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) nem bonyolítja túl az ingóság definiálását. Minden ingóság, ami nem ingatlan, kivéve a fizetőeszköz, az értékpapír és a föld tulajdonos-változása nélkül értékesített lábon álló termés.

Mikor nem alkalmazhatjuk az ingóértékesítésre vonatkozó szja-szabályokat (Szja tv. 58. §)?

Abban az esetben, ha az ingó dolog létrejöttében alkotóként vesz részt a magánszemély – tehát ő varrta meg a farmert, ő öntötte a gyertyát, ő fűzte a nyakláncot –, akkor az értékesítés során megszerzett bevétel adókötelezettségére az önálló tevékenységből származó jövedelemre (Szja tv. 16.-17. §) vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Ebben az esetben ugyanis nem csak magát a terméket adja el a magánszemély, hanem a saját munkájának eredményét, aminek során egy új terméket hozott létre.

Szintén nem alkalmazhatóak a kivételes szabályok abban az esetben sem, ha az értékesítésre egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként kerül sor. Ezekben az esetekben a tevékenység végzése során használt tárgyi eszközök értékesítéséből vállalkozói (Szja tv. 10. számú melléklet) vagy őstermelői bevétel (Szja tv. 2. számú melléklet) keletkezik.

Mikor lehet alkalmazni az ingóértékesítésre vonatkozó különös szabályokat?

Ingóértékesítésnek leegyszerűsítve az minősül, ha a vásárolt, örökölt, ajándékba kapott ingóságainkat adjuk tovább. Ezekben az esetekben nem lesz kifogásolható, és nem változtatja meg a jövedelem jogcímét sem az, ha apróbb javításokat végzünk a vagyontárgyakon – például megvarrunk egy szakadást a farmernadrágon – annak érdekében, hogy azok eladhatóvá váljanak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyből megtudhatja, mi minősül bevételnek az adókötelezettség megállapítása során, továbbá megismerheti a bevételcsökkentési lehetőségeket.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs