A nap kérdése: hogyan értelmezhető hazautazás költségtérítésénél a heti egy oda- és visszaút?

  • adozona.hu

Hogyan kell számolni a hazautazás költségtérítésénél, amikor a munkavállaló vidékre utazik, külön kell nézni az oda- és visszautakat? Előfordulhat, hogy egyik hónapban kevesebb lesz a visszaút, mint az odaút? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: munkavállalónk 2022. október 28-án hazautazott vidékre a hosszú hétvégére, és 2022. november 1-én jött vissza Budapestre (ahol a munkahelye van). 2022. november 2–3–4-én dolgozott, majd 2022. november 4-én este ismét hazautazott és 2022. november 6-án jött vissza Budapestre. A 39/2010. kormányrendelet 2. § c) bekezdése rendelkezik a hazautazás fogalmáról: a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer – az általános munkarendtől eltérő munkaidő-beosztás esetén legfeljebb havonta négyszer – a lakóhelyre történő oda- és visszautazás. A munkavállalót általános munkarendben foglalkoztatjuk.

Az Adózóna munkába járással kapcsolatos írásait itt olvashatja el.

Kérdésem arra irányul, hogy ez az eset a heti egy oda- és visszaút fogalmát kimeríti-e (egyik héten hazamegy, de csak a következő héten jön vissza)? Vagy esetleg szét kell/lehet választani az oda- és a visszautat? Ha szétválasztjuk, akkor a 2022. november 6-i visszaútját már nem téríthetjük adómentesen, mert azon a héten már volt egy visszautazása (november 2-án)? Különösen fontos kérdés ez akkor, ha – ahogy a példámban is – éppen hónapot is váltunk, és a munkavállaló már elérné vagy meg is haladná a hazautazással kapcsolatos költségtérítés havi felső korlátját (2022-ben 41 760 forint).

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kormányrendelet értelmében a munkáltató köteles megtéríteni a hazautazás költségét, amely kötelezettsége heti egy oda-, visszautat jelent.

Véleményem szerint az egyik héten hazamegy és a másik héten vissza, megfelelhet a jogalkotó szándékának, hiszen életszerű, hogy a munkavállaló pénteken utazik haza, és csak hétfőn reggel utazik vissza.

Ekkor viszont valóban előfordulhat, hogy 4 oda- és 5 visszaút jut egy hónapra, vagy épp fordítva. Ugyanakkor a következő hónap(ok)ban elvileg ez helyreáll. A munkába járással kapcsolatban napvilágot látott publikációkból arra lehet következtetni, hogy a kormányrendelet a minimum, azaz a kötelező juttatás gyakoriságát, összegét állapítja meg. Ugyanakkor a kormányrendelet nem zárja ki, hogy a munkáltató más módon, vagy a kötelezően előírtnál nagyobb mértékben térítse meg a munkavállalónak a munkába járás költségeit. Gondoljanak például a repülővel történő hétvégi hazautazásra, amikor többnyire a jegy ára meghaladja a kötelező térítés összegét!

Vitathatatlan, hogy a jogszabályok nem adnak pontos választ kérdésére, ezért megfontolandó az adóhatóságtól beszerezni az önök nevére szóló állásfoglalást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékkifizetés

Szipszer Tamás

adószakértő

Végelszámolás utáni adózás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs