hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan értelmezhető hazautazás költségtérítésénél a heti egy oda- és visszaút?

  • adozona.hu

Hogyan kell számolni a hazautazás költségtérítésénél, amikor a munkavállaló vidékre utazik, külön kell nézni az oda- és visszautakat? Előfordulhat, hogy egyik hónapban kevesebb lesz a visszaút, mint az odaút? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: munkavállalónk 2022. október 28-án hazautazott vidékre a hosszú hétvégére, és 2022. november 1-én jött vissza Budapestre (ahol a munkahelye van). 2022. november 2–3–4-én dolgozott, majd 2022. november 4-én este ismét hazautazott és 2022. november 6-án jött vissza Budapestre. A 39/2010. kormányrendelet 2. § c) bekezdése rendelkezik a hazautazás fogalmáról: a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer – az általános munkarendtől eltérő munkaidő-beosztás esetén legfeljebb havonta négyszer – a lakóhelyre történő oda- és visszautazás. A munkavállalót általános munkarendben foglalkoztatjuk.

Az Adózóna munkába járással kapcsolatos írásait itt olvashatja el.

Kérdésem arra irányul, hogy ez az eset a heti egy oda- és visszaút fogalmát kimeríti-e (egyik héten hazamegy, de csak a következő héten jön vissza)? Vagy esetleg szét kell/lehet választani az oda- és a visszautat? Ha szétválasztjuk, akkor a 2022. november 6-i visszaútját már nem téríthetjük adómentesen, mert azon a héten már volt egy visszautazása (november 2-án)? Különösen fontos kérdés ez akkor, ha – ahogy a példámban is – éppen hónapot is váltunk, és a munkavállaló már elérné vagy meg is haladná a hazautazással kapcsolatos költségtérítés havi felső korlátját (2022-ben 41 760 forint).

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kormányrendelet értelmében a munkáltató köteles megtéríteni a hazautazás költségét, amely kötelezettsége heti egy oda-, visszautat jelent.

Véleményem szerint az egyik héten hazamegy és a másik héten vissza, megfelelhet a jogalkotó szándékának, hiszen életszerű, hogy a munkavállaló pénteken utazik haza, és csak hétfőn reggel utazik vissza.

Ekkor viszont valóban előfordulhat, hogy 4 oda- és 5 visszaút jut egy hónapra, vagy épp fordítva. Ugyanakkor a következő hónap(ok)ban elvileg ez helyreáll. A munkába járással kapcsolatban napvilágot látott publikációkból arra lehet következtetni, hogy a kormányrendelet a minimum, azaz a kötelező juttatás gyakoriságát, összegét állapítja meg. Ugyanakkor a kormányrendelet nem zárja ki, hogy a munkáltató más módon, vagy a kötelezően előírtnál nagyobb mértékben térítse meg a munkavállalónak a munkába járás költségeit. Gondoljanak például a repülővel történő hétvégi hazautazásra, amikor többnyire a jegy ára meghaladja a kötelező térítés összegét!

Vitathatatlan, hogy a jogszabályok nem adnak pontos választ kérdésére, ezért megfontolandó az adóhatóságtól beszerezni az önök nevére szóló állásfoglalást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-kódok

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ingatlan átruházásának adóvonzata

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingóság értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1