hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korhatár előtti ellátás és ekho: példán keresztül vizsgáljuk a részletszabályokat

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A kifizetőt terhelő 13 százalékos ekho eltörlése után lényegesen többen választják ezt az adózási módot, ez pedig természetesen észrevehető a témával kapcsolatos problémák számának a növekedésében is. Cikkünkben egy konkrét példán keresztül néhány részletszabály gyakorlati alkalmazását nézzük meg.

A 297/2022. kormányrendelet 1. § (2) bekezdése értelmében az Ekho törvény (2005. évi CXX. törvény) 4. § (3) bekezdésének rendelkezésétől eltérően a kifizető nem fizet egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást az Ekho törvény szerinti adózást választó magánszemély részére a foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel után.

Olvassa el az Adózóna „Legfontosabb tudnivalók az ekhóról 1.”, „Ezt kell tudni az ekhóról 2.” és „A nap kérdése: hogyan érvényesíthető ekhósként a 25 éven aluliak szja-kedvezménye?” című írását!

Így talán nem haszontalan, ha egy olvasói kérdést felhasználva tisztázunk néhány részletszabályt.

A kérdésben egy korhatár előtti ellátásban részesülő személyről van szó, aki még 2021-ben létesített munkaviszonyt egy foglalkoztatónál havi 300 000 forintos munkabérrel. A felek úgy döntöttek, hogy a munkabért október 1-jétől havi 400 000 forintra növelik. Ezzel párhuzamosan – mivel ez a tevékenységből adódóan lehetséges – a munkavállaló az összeg egészére az ekho szerinti adózást választotta. Nyilatkozata során abból indult ki, hogy az év folyamán már 2 700 000 forint általános szabályok szerint adózott jövedelmet szerzett, így tehát az ekho szerinti adózást az Ekho törvény 3. § (4) bekezdésének a) pontja értelmében, akár évi 60 000 000 forintos összeghatárig is választhatja.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a vázolt példában milyen ellentmondásokkal szembesülünk, hogyan lehet a fenti esetben szabályosan alkalmazni az ekhót!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31