hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kata helyett átalányadó? Ennyi lesz az szja, a szocho és a tb-járulék

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

A kisadózás lehetőségének drasztikus beszűkülése miatt várhatóan nem kevés egyéni vállalkozó lesz, aki az átalányadózást választja. A döntés megkönnyebbítése érdekében röviden áttekintjük az e körbe tartozó vállalkozók társadalombiztosítási kötelezettségeit, amelyek a tevékenységhez kapcsolódó közterhek meghatározó részét jelentik.

A Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény 40. § (1) bekezdése értelmében az átalányadózó egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot az átalányban megállapított jövedelem (ide nem értve az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének adómentes részét) – de havonta legalább a minimálbér – után fizeti meg.

Olvassa el az Adózóna „Átalányadózó egyéni vállalkozók adófizetési kötelezettsége 2022-ben – Példákkal”, „Átalányadózás választása – kisokos egyéni vállalkozóknak”, „Gyakori kérdések az átalányadózásról: adómentes bevétel, szocho, tb” és „Nekik érdemes átalányadózást választani 2022-ben” című írását!


A szociális hozzájárulási adó havi alapja pedig a szochotörvény (2018. évi LII. törvény) 6. §, illetve 8. § (3) bekezdése értelmében az átalányban megállapított, szja-köteles jövedelem, de legalább a minimálbér 112,5 százaléka.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja miként számoljuk az átalányadózó egyéni vállalkozó járulékalapját, és mindezt bemutatjuk két példában, táblázatos formában összefoglalva!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
opizsuzsi

Tisztelt Uram!

Segítségét szeretném kérni az alábbiak értelmezésében, mert amit eddig olvastam, azon írások arról szóltak, hogy mellékállásban nem kell megfizetni a minimum járulékalapot, a ténylegesen realizált jövedelem után kell megfizetni az adót és járulékot.

"Abban az esetben, ha a példabéli vállalkozó heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll, nappali tagozatos diák, vagy más vállalkozásában tesz eleget minimális járulékfizetési kötelezettségének – meglehetősen sok kisadózásból „kizárt” vállalkozó kerül ebbe a körbe – akkor az éves szociális hozzájárulási adó- és járulékalapja 2 400 000 forint lesz.
Bármelyik példát is nézzük, egyértelmű, hogy a volt kisadózó terhei a korábbiakhoz képest (12 × 50 000 vagy 12 × 25 000 forint) lényegesen magasabbak lesznek."

Tisztelettel: Opauszkiné Kurucz Zsuzsanna

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink