hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszafizetett tagi kölcsön utáni kamat adózása

  • adozona.hu

Hogyan adózik a visszafizetett tagi kölcsön után járó kamat, és hogyan kell ezt elszámolni? Olvasónk kérdéseire Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Adott egy kft., melynek a tagja tagi kölcsönt nyújtott a kft. részére. A kft. a tagja számára kamatostul fizeti vissza a tagi kölcsönt, a kamat 6 százalék. Kérdésem, hogy a tag a kapott kamat után hogyan adózik? A saját éves 2153-as szja bevallásában kell majd feltüntetnie ezt a kamatot mint egyéb bevételt, szja- és szocho-fizetés mellett? Vagy van-e cégnek mint kifizetőnek ilyenkor számfejtési-levonási-bevallási kötelezettsége a kamat ügyében? Továbbá, ha a cégnek mint kifizetőnek kell levonnia és bevallania a kamat utáni adókat, abban az esetben milyen kifizetési jogcímen kell számfejteni a tag részére a kapott kamatot, és milyen járulékokat és adókat kell vonni belőle?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kft. által a tagok részére fizetett kamat nem tekinthető az szja-törvény alkalmazásában kamatjövedelemnek. A jövedelem jogviszonyra tekintettel megszerzett jövedelemnek, vagy egyéb jövedelemnek minősül.

Ha a tagok nem vezető tisztségviselők és nem személyesen közreműködő tagok, akkor a jövedelem egyéb összevonás alá eső jövedelemnek minősül.

Ha a kamat jogviszonyban álló tag részére kerül kifizetésre, akkor pedig nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül.

A kifizetőnek a kifizetésre kerülő jövedelmet le kell jelenteni a 08-as bevallásban és le kell vonni az szja-t és jogviszony esetén a járulék összegét. A kifizetőnek meg kell fizetni a szochót és a szakhót.

A kamat összegét a 2153-as szja-bevallás tervezete a kifizetői bevallásban szereplő adatoknak megfelelően fogja tartalmazni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kata, vállalkozó, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Csed és gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Gyed extra kifizetése

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31