hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszafizetett tagi kölcsön utáni kamat adózása

  • adozona.hu

Hogyan adózik a visszafizetett tagi kölcsön után járó kamat, és hogyan kell ezt elszámolni? Olvasónk kérdéseire Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Adott egy kft., melynek a tagja tagi kölcsönt nyújtott a kft. részére. A kft. a tagja számára kamatostul fizeti vissza a tagi kölcsönt, a kamat 6 százalék. Kérdésem, hogy a tag a kapott kamat után hogyan adózik? A saját éves 2153-as szja bevallásában kell majd feltüntetnie ezt a kamatot mint egyéb bevételt, szja- és szocho-fizetés mellett? Vagy van-e cégnek mint kifizetőnek ilyenkor számfejtési-levonási-bevallási kötelezettsége a kamat ügyében? Továbbá, ha a cégnek mint kifizetőnek kell levonnia és bevallania a kamat utáni adókat, abban az esetben milyen kifizetési jogcímen kell számfejteni a tag részére a kapott kamatot, és milyen járulékokat és adókat kell vonni belőle?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kft. által a tagok részére fizetett kamat nem tekinthető az szja-törvény alkalmazásában kamatjövedelemnek. A jövedelem jogviszonyra tekintettel megszerzett jövedelemnek, vagy egyéb jövedelemnek minősül.

Ha a tagok nem vezető tisztségviselők és nem személyesen közreműködő tagok, akkor a jövedelem egyéb összevonás alá eső jövedelemnek minősül.

Ha a kamat jogviszonyban álló tag részére kerül kifizetésre, akkor pedig nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül.

A kifizetőnek a kifizetésre kerülő jövedelmet le kell jelenteni a 08-as bevallásban és le kell vonni az szja-t és jogviszony esetén a járulék összegét. A kifizetőnek meg kell fizetni a szochót és a szakhót.

A kamat összegét a 2153-as szja-bevallás tervezete a kifizetői bevallásban szereplő adatoknak megfelelően fogja tartalmazni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs