hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzleti utazáskor, kiküldetéskor mi adható adómentesen és mi nem?

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény tartalmazza a kiküldetés és a hivatali, üzleti utazás fogalmát. Ha az utazás megfelel a feltételeknek, akkor az utazás- és a szállásköltség számlával igazolt összege a magánszemélynél nem számít jövedelemnek. Költségként elszámolható, és így a magánszemélynek gyakorlatilag adómentesen adható az utazási jegy, valamint a szállásdíjban foglalt reggeli ára is.

Az szja-törvény, valamint a 437/2015. kormányrendelet szerint a magánszemély jövedelmének megállapításánál igazolás nélkül, költségként elszámolható a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban – engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatást végző – gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott részére belföldi kiküldetésre tekintettel fizetett 3000 forint napidíjátalány. Tehát, ha a feltételek fennállnak, akkor az ilyen jogcímen fizetett napi 3 ezer forint adómentes.

Ez azonban csak a törvény által meghatározott körben, azaz az engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatást végzők tekintetében alkalmazható. Erre vonatkozóan azonban a törvény úgy rendelkezik, hogy az engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatással esik egy tekintet alá az a saját célra folytatott (saját számlás) áruszállítási, személyszállítási tevékenység is, amely más személy részére jogszerűen csak engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatásként lenne nyújtható. Továbbá a 3000 forint átalány csak akkor jár, ha a kiküldetés legalább 6 óra, és ha más költségtérítést a szállásra, étkezésre a magánszemély nem kap. A 3000 forint napidíjátalányon kívül kizárólag a gépjármű belföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó és számlával, más bizonylattal igazolt költségek számolhatók el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az étkezési hozzájárulásra, a belföldi kiküldetésre, a belföldi hivatali, üzleti utazásra, valamint az adómentesen adható költségtérítésekre vonatkozó tudnivalókat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók költségelszámolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kiküldetési rendelvény tagi jogviszony esetében

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Bevétel elhatárolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs