Termőföldből napelempark – mutatjuk a földterület bérbeadásának adóvonzatát

  • Lepsényi Mária adószakértő

Egyre gyakrabban lehet napelemparkokkal találkozni az utak mentén. Gyakori eset, hogy a beruházók földet bérelnek a napelempark telepítéséhez. Kérdésként merülhet fel a bérleti díj utáni adófizetési kötelezettség megítélése.

Fontos tudni, hogy a termőföld napelem park létesítése céljából nem adható bérbe, a tevékenység megkezdése előtt szükséges a más célú hasznosításra irányuló engedélyezési eljárás (vagy egyes esetekben bejelentés) alapján történő művelésiág-váltás.

A művelési ág váltására pedig csak akkor kerülhet sor, ha a beruházás megvalósult és rendelkezésre áll a más célú hasznosítást engedélyező határozatban megjelölt hasznosítási céllal összhangban álló olyan végleges hatósági engedély, amely annak jogosultját a megvalósult létesítmény használatbavételére, üzemeltetésére, vagy az engedélyezett tevékenység végzésére jogosítja.

Az Adózóna cikkeit ingatlan-bérbeadás témakörben itt olvashatja el.

A fentiek alapján a napelempark üzemeltetésére bérbeadott föld bérleti díja nem a termőföld bérbeadásából származó jövedelemre vonatkozó speciális szabályok (a termőföld bérbeadásból származó jövedelem egésze külön adózó jövedelem, amit csak szja-fizetési kötelezettség terhel), hanem a bérbeadási tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó általános szabályok szerint kell megállapítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti, milyen adófizetési kötelezettséggel jár, ha a földterületet magánszemélyként, illetve egyéni vállalkozóként adja bérbe napelempark-üzemeltetésre.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink