hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Különleges adózási kérdés: a szakmunkástanulók táppénzének adókötelezettsége

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Olvasói kérdésként merült fel, hogy szakmunkástanulók gyakorlati képzésével foglalkozó tb-kifizetőhely esetében a tanulók keresőképtelenségének idejére folyósított táppénz összegéből kell-e szja-t vonni? Cikkünkben ismertetjük a pénzügyminisztériumi (PM) jogértelmezést.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 1. számú mellékletének 2020-tól hatályos 4.11. pont szerint adómentes a szakképző intézményben a tanulónak, illetve a képzésben részt vevő magánszemélynek a szakképzésről szóló törvény alapján meghatározott mértékben kifizetett ösztöndíj, az első szakma megszerzéséhez kapcsolódóan nyújtott egyszeri pályakezdési juttatás és a rászorultsági helyzetre és a jó tanulmányi eredményre tekintettel pályázat útján nyújtott támogatás, továbbá a szakképzési munkaszerződés alapján a duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatásban részt vevő magánszemélynek a szakképzésről szóló törvény alapján meghatározott mértékben kifizetett munkabér és a minimálbért meg nem haladó mértékű más pénzbeli és nem pénzbeli juttatás.

Az olvasónk véleménye szerint a szakmunkástanulók keresőképtelenségének idejére folyósított táppénz esetében ugyanabban a jogviszonyban, ugyanarra a tevékenységre tekintettel szerzett jövedelemről van szó, ezért, ha a munkabér adómentes, nem hihető olyan jogalkotói szándék, amely ezt az ellátást adókötelezetté akarta tenni. Ráadásul, ha a táppénz összegéből szja-t kell vonni, akkor szerinte az egyébként adóbevallás benyújtására nem kötelezett tanulóknak is szja-bevallást kell készíteniük, ami további indokolatlan terhet róna rájuk általában pár száz forint miatt.

A hivatkozott rendelkezés alapján a tanuló táppénze értelmezhető lenne akár más pénzbeli juttatásnak, és a minimálbért meg nem haladó mértékben adómentesnek, azonban a PM álláspontja szerint a keresőképtelenség időszakára vonatkozóan kifizetett pénzbeli juttatás kapcsán a következőket kell figyelembe venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a tanulószerződéses tanulónak a „régi” szakképzési törvény [2011. évi CLXXXVII. törvény] alapján a keresőképtelenség idejére kifizetett, illetve a szakképzési munkaszerződéses tanulónak az „új” szakképzési törvény alapján a keresőképtelenség idejére kifizetett juttatásokra vonatkozó adózási szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close