hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Különleges adózási kérdés: a szakmunkástanulók táppénzének adókötelezettsége

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Olvasói kérdésként merült fel, hogy szakmunkástanulók gyakorlati képzésével foglalkozó tb-kifizetőhely esetében a tanulók keresőképtelenségének idejére folyósított táppénz összegéből kell-e szja-t vonni? Cikkünkben ismertetjük a pénzügyminisztériumi (PM) jogértelmezést.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 1. számú mellékletének 2020-tól hatályos 4.11. pont szerint adómentes a szakképző intézményben a tanulónak, illetve a képzésben részt vevő magánszemélynek a szakképzésről szóló törvény alapján meghatározott mértékben kifizetett ösztöndíj, az első szakma megszerzéséhez kapcsolódóan nyújtott egyszeri pályakezdési juttatás és a rászorultsági helyzetre és a jó tanulmányi eredményre tekintettel pályázat útján nyújtott támogatás, továbbá a szakképzési munkaszerződés alapján a duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatásban részt vevő magánszemélynek a szakképzésről szóló törvény alapján meghatározott mértékben kifizetett munkabér és a minimálbért meg nem haladó mértékű más pénzbeli és nem pénzbeli juttatás.

Az olvasónk véleménye szerint a szakmunkástanulók keresőképtelenségének idejére folyósított táppénz esetében ugyanabban a jogviszonyban, ugyanarra a tevékenységre tekintettel szerzett jövedelemről van szó, ezért, ha a munkabér adómentes, nem hihető olyan jogalkotói szándék, amely ezt az ellátást adókötelezetté akarta tenni. Ráadásul, ha a táppénz összegéből szja-t kell vonni, akkor szerinte az egyébként adóbevallás benyújtására nem kötelezett tanulóknak is szja-bevallást kell készíteniük, ami további indokolatlan terhet róna rájuk általában pár száz forint miatt.

A hivatkozott rendelkezés alapján a tanuló táppénze értelmezhető lenne akár más pénzbeli juttatásnak, és a minimálbért meg nem haladó mértékben adómentesnek, azonban a PM álláspontja szerint a keresőképtelenség időszakára vonatkozóan kifizetett pénzbeli juttatás kapcsán a következőket kell figyelembe venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a tanulószerződéses tanulónak a „régi” szakképzési törvény [2011. évi CLXXXVII. törvény] alapján a keresőképtelenség idejére kifizetett, illetve a szakképzési munkaszerződéses tanulónak az „új” szakképzési törvény alapján a keresőképtelenség idejére kifizetett juttatásokra vonatkozó adózási szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close