hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési hozzájárulás: így változnak a szabályok 2021-ben

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

2021. január 1-jétől változik a szakképzési hozzájárulási kötelezettség. Ennek következtében például a gazdálkodó szervezeteknek valamennyi egyes meghatározott juttatás után is szakhót kell fizetniük. Így az üzleti utazáson felmerült étkezés és más szolgáltatás, a telefonszolgáltatás, az ÖPT szerinti célzott szolgáltatás, a munkáltató által a szakmai gyakorlaton lévő diákok részére nyújtott adóköteles juttatások után, az üzleti partnerek részére nyújtott reprezentáció, üzleti ajándék, a csekély értékű ajándékok, szórakoztató rendezvények költsége, egyes marketing akciók bekerülési költsége után is szakho-t kell fizetni.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény hatályon kívül került, melynek következtében a hozzájárulás fizetésével kapcsolatos szabályok beépültek a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvénybe (szakképzési törvény) (104–108. §).

Szakképzési hozzájárulás alanya


A szakképzési hozzájárulás (szakho) fizetésére kötelezettek körét jövőre tételesen nem határozza meg a jogalkotó. Generális szabályt tartalmaz a törvény, mely szerint szakho fizetésére kötelezett a gazdálkodó szervezet, ha belföldön székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik, vagy üzletvezetésének helye belföld.

A jogszabály a korábbi gyakorlattal ellentétben a kivételeket sorolja fel [szakképzési törvény 105. § (2) bekezdése]. Ennek megfelelően nem fizet szakho-t

» a költségvetési szerv,

» a civil szervezet,

» az egyházi jogi személy, a vallási egyesület,

» a lakásszövetkezet, a szociális szövetkezet, az iskolaszövetkezet és a közérdekű nyugdíjas szövetkezet,

» a víziközmű-társulat,

» a büntetés-végrehajtásnál a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdálkodó szervezet,

» az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) 3. § f) pontjában meghatározott egészségügyi szolgáltat bizonyos feltételek mellett,

» az egyéni vállalkozó a saját szociális hozzájárulási adó alapja után,

» az egyéni cég, a végrehajtó iroda, a szabadalmi ügyvivő iroda, az ügyvédi iroda vagy a közjegyzői iroda tevékenységében személyesen közreműködő tag szociális hozzájárulási adó alapja után, ide nem értve az általa foglalkoztatottra tekintettel őt terhelő szociális hozzájárulási adó alapját,

» a közhasznú nonprofit gazdasági társaság kedvezményezett tevékenység ellátásával összefüggésben őt terhelő szociális hozzájárulási adó alapja után.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a szakho-kötelezettség alapjára, a szakho mértékére, valamint a megállapítására, bevallására és megfizetésére irányadó előírásokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31