hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Senki nincs a tiltólistán részesedés kedvezményes megszerzése esetén

  • Lepsényi Mária adószakértő

A hatályos szabályok alapján 2017. január 1-jétől lehetőség van jogi személy, egyéb szervezet forgalomképes tagi részesedésének kedvezményes megszerzésére.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 39/E. §-a lehetővé teszi 2017. január 1-jétől jogi személy, egyéb szervezet forgalomképes tagi részesedésének kedvezményes megszerzését. 

Az új szabályok alapján a jogi személy, az egyéb szervezet által kibocsátott részvény vagy más forgalomképes tagi részesedés (a továbbiakban együtt: tagi részesedés) megszerzése az azt megszerző személynél nem eredményez adófizetési kötelezettséget, azaz adómentes a következő feltételek fennállása esetén:

  • a megszerzett tagi részesedés legalább 10 százalékos részesedést biztosít az azt kibocsátó jogi személy, egyéb szervezet saját tőkéjében,
  • a tagi részesedés átruházását 2017. június 30-áig közokiratba, vagy ügyvéd, jogtanácsos által ellenjegyzett okiratba foglalt szerződés tartalmazza,
  • a tagi részesedés megszerzése ingyenesen történik, vagy a részesedés vételárának teljesítése az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban székhellyel rendelkező olyan bank által vezetett bankszámla megterhelésével 2017. június 30-áig megtörténik, amelyet az állami adó- és vámhatóság a bank kérelmére kijelöl,
  • a tagi részesedés ingyenes megszerzését a magánszemély 2017. június 30-áig az állami adó- és vámhatóság felé az erre rendszeresített nyomtatványon bejelenti, egyéb esetben a számlavezető bank által kiállított igazolással bizonyítja a részesedés megszerzését.

A nyomtatvány a NAV internetes honlapján, a www.nav.gov.hu hivatalos portálon adó/személyi jövedelemadó útvonalon „Bejelentés tagi részesedés ingyenes megszerzéséről” megnevezéssel letölthető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely esetekben nem alkalmazható a részesedés kedvezményes megszerzésére vonatkozó adómentességi szabály!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1