hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzzavarra munkabérelőleg? Így kell megfizetni az adókat

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Átmeneti pénzzavar esetén a magas kamat és egyéb költségek (thm) mellett megszerezhető banki gyorskölcsönök helyett jóval kedvezőbb és akár félmillió forint is lehet a kamatmentes munkabérelőleg. Persze csak annak, akinek van biztos munkahelye, magas a fizetése, és a munkáltatója a később esedékes munkabérek terhére hajlandó is fizetési előleget adni.

A munka törvénykönyve szerint a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tízedik napjáig ki kell fizetni. Ha a munkáltató ezt megelőzően, még esedékessé nem vált bért fizet a munkavállalónak, munkabérelőlegről van szó (nem tartoznak azonban ide az utólagos elszámolásra – például kiküldetésre – kiadott összegek).

Munkabérelőleget kötelezően kizárólag a teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetében akkor kell fizetni, ha a munkabér vagy annak része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg. Ekkor legalább az alapbér felének megfelelő összegű előleget kell fizetni. Más esetben munkabérelőleget nem kötelező adni, de a munkáltató a munkavállaló kérésére bármikor szabadon mérlegelheti, és belátása szerint eldöntheti, hogy adja, vagy nem adja. Munkajogi szempontból az előleg összege, kifizetésének visszafizetésének ideje és módja a felek megállapodása szerint szabadon állapítható meg, amit természetesen célszerű pontosan írásban rögzíteni.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor kell megfizetni az adót és milyen kötelezettségek terhelik a munkáltatót a kamatkedvezmény után!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31