hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új törvényi szabályok júliustól az őstermelők nyilvántartására

  • Lepsényi Mária adószakértő
2

Változnak az őstermelők nyilvántartásba vételére és ellenőrzésére vonatkozó szabályok, s annak keretei, hogy a fogyasztók milyen módon informálódhatnak az őstermelők kilétéről.

A Magyar Közlöny 2016. évi 87-es számában jelent meg a 2016. évi LXVI. törvény, mely a személyi jövedelemadóról szóló törvény 81/A-C paragrafusaiban szabályozza az őstermelőket érintő változásokat. E törvény kihirdetésére 2016. június 15-én került sor.

2016. július elsejétől a mezőgazdasági őstermelők adatairól az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben közhiteles hatósági nyilvántartás (őstermelői nyilvántartás) vezetésére kerül sor. Az őstermelői nyilvántartást vezető szerv bárki számára megismerhető nyilvános adatok közzététele érdekében – egyedi informatikai alkalmazással – elektronikus hozzáférést biztosít az őstermelői nyilvántartáshoz.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben egyéb júliusi változás mellett az idén szeptembertől hatályos módosításokra is kitérünk.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!

A keresett jogszabály az 1997. évi LXXX. törvény. Ebben az őstermelő biztosítási kötelezettsége első alkalommal 2007. január 1-jétől szerepel. Részlet az akkor hatályos törvényből (ezt az Adózóna jogtárában az időgép használatával Ön is ellenőrizheti):
A mezőgazdasági őstermelő járulékfizetése[167]
30/A. §[168] (1)[169] A mezőgazdasági őstermelő - ideértve a tevékenységét a tárgyévben kezdő mezőgazdasági őstermelőt is - a minimálbérnek megfelelő összeg után fizeti meg a társadalombiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot (tagdíjat) .

[167]A címet beiktatta a 2006. évi LXI. törvény 147. § - a. Hatályos 2007.01.01.
Korábban az őstermelő nem volt biztosított, az állam nem a nyugdíjjárulékot vállalta át helyette, hanem az egészségügyi ellátását finanszírozta. (De már akkoriban is lehetőség volt külön megállapodás kötésére például szolgálati időre.)
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

dob08165

Tisztelt Adózóna! Én a 2003 évtől 2006 évig terjedő jogszabályt keresem, emlékezetem szerint azért nem fizettünk mint őstermelő családi gazdálkodók TB járulékot csak EÜ t mert az állam átvállalta ez a feladatot. Most a nyugdíjamhoz kerestem ezeket az időket, de az jött vissza hogy nem rendelkeztem nyugdijbiztosítással. Megtalálom az akkori szabályokat?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Indiai tag-ügyvezető tajszáma

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close