hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevételszerzés az Onlyfans oldalról: ilyen számlázási, adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár

  • adozona.hu

Több kérdés is érkezett az Adózóna oldalához azzal kapcsolatban, hogy az Onlyfans nevű internetes oldalon történő értékesítés, szolgáltatásnyújtás milyen adózási, számlázási esetleg járulékfizetési kötelezettségekkel jár. A kérdésekre Horváthné Szabó Beáta adószakértő és Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: bejelentett főállásom mellett szeretnék regisztrálni az Onlyfans nevű internetes oldalra. Nincs semmiféle vállalkozásom, így az a kérdésem, hogy az innen szerzett bevétel után milyen módon szükséges adóznom, milyen lépéseket szükséges tennem ez ügyben?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Pontos választ az adókötelezettségre vonatkozóan, csak a felek közötti szerződés ismeretében lehet adni. Fontos tisztázni, hogy a „regisztráció” következtében milyen jogviszony jön létre. Ön tevékenységet végez Magyarország területén rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett, vagy „csak” fotókat értékesít. Tevékenység esetén további vizsgálatot igényel, hogy ezt a tevékenységet egyéni vállalkozóként, vagy adószámos magánszemélyként végzi-e.

Az Adózóna "Egyéni vállalkozók adózása és számvitele" című kiadványát 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg

Amennyiben egyéni vállalkozóként bejelentkezik, és választja az átalányadózást, akkor az adóévi jövedelemből 232 000 × 12/2 = 1 392 000 forint mentes az adó alól, mely 40 százalékos költséghányadnál 2,32 millió forint bevételt jelent.

Ha magánszemélyként végez önálló tevékenységet akkor a jövedelme után 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót fizet. (Feltételezve, hogy nem jön létre biztosítási jogviszony, mert ha igen, akkor 18,5 százalék járulékot is kell fizetnie.)

Regisztráció előtt javaslom a szerződési feltételeket lementeni és alaposan áttanulmányozni, továbbá a NAV információs füzetei közül az egyéni vállalkozókra és az önálló tevékenységet folytatókra vonatkozó füzeteket célszerű áttanulmányozni.

A másik kérdés részletesen így hangzik: a kérdésem egy elég 21. századi jelenséggel kapcsolatos. Ügyfelem az Onlyfans nevű internetes oldalon oszt meg tartalmakat magáról (fotók, videók), melyekre több százan fizetnek elő havi szinten, hogy láthassák. Ezek után elég magas bevétele keletkezik, amiket rendszeresen szeretne a jövőben kiutalni a számlájára, viszont csak szabályszerűen. A kérdésem az, hogy az oldal által kiutalt összegről kell-e számlát kiállítani? Az ügyfél egyéni vállalkozó jelenleg is. A cég londoni bejegyzésű: Fenix international LTD. Megítélésem szerint a számla kiállítása szükséges, bár az összegek kiutalásánál nem követeli meg az oldal.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Fontos lenne tisztázni, hogy a fenti internetes oldal csupán közvetítést vállal, vagy ő áll kapcsolatban az előfizetőkkel, azaz az egyes szereplők szerepének meghatározása fontos az ügylet kezelésének meghatározásához.

Annyi bizonyos, hogy véleményem szerint az ön ügyfele bevételt szerez a tevékenységéből, amely, amennyiben megfelel az általános forgalmi adóról szóló 2007. CXXVII. törvény (áfatörvény) feltételeinek, adóalanyiságot keletkeztet.

Az áfatörvény alapján:

5. § (1) Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. Az érintett személy vagy szervezet jog- és cselekvőképességére személyes joga az irányadó, ha azonban személyes joga alapján nem lenne jog- és cselekvőképes, de a magyar jog alapján igen, akkor jog- és cselekvőképességét a magyar jog alapján kell elbírálni.

6. § (1) Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.

(2) Gazdasági tevékenység körébe tartozik különösen a termelésre, forgalmazásra irányuló ipari, mezőgazdasági és kereskedelmi tevékenység, valamint az egyéb szolgáltatói tevékenység, ideértve a szellemi szabadfoglalkozásként folytatott tevékenységeket is.

(3) Gazdasági tevékenység az is, ha az adóalany az egyébként a vállalkozásának részét képező, illetőleg a vállalkozása folytatásának eredményeként keletkező vagyont (vagyonrészt) és vagyoni értékű jogot ellenérték fejében hasznosítja.

Álláspontom szerint az ön ügyfele megfelel a fenti kritériumoknak, így adószám szükséges, illetve számlázni is kell, már csupán az a kérdés, hogy az oldal felé, vagy közvetlenül a felhasználó személyek felé. (ez a teljesítési helyet is meg fogja határozni).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink