hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Íme a NAV adatai: ennyi pénzt kaptak vissza a megtakarítók

  • adozona.hu

Kérdésekkel fordultunk a NAV felé, akik készségesen megmondták, hogy a megtakarítók melyik évben mennyi pénzt kaptak vissza a befizetett adójukból – írja összefoglalójában a Bankmonitor.hu.

Alig egy hónap múlva elérkezik az adóbevallások benyújtásának határideje, amely egyúttal az öngondoskodási célú adóvisszatérítések igénylésének határidejét is jelenti. A Bankmonitor most utánajárt, mennyire volt népszerű az utóbbi években az adóvisszatérítési lehetőség. Egy biztos: ez az állami támogatás egyedülálló alkalmat biztosít a fizetendő személyi jövedelemadó csökkentésére.

Hányan kaptak adóvisszatérítést az utóbbi években?

A NAV megkeresésünkre küldött válaszából kiderül, hogy 2015-től 2023-ig hány fő részesült adóvisszatérítésben a pénztári tagságának, a nyugdíjbiztosítási szerződésének vagy a NYESZ-számlájának köszönhetően. Örömteli hír, hogy a vizsgált időszakban a létszám jelentős növekedését láthatjuk.

A legtöbben az önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári tagságuk révén voltak jogosultak a személyi jövedelemadójuk egy részének visszaszerzésére, ők 2023-ban összesen 716 500 főt tettek ki. 2015-ben még csak 424 ezer főről beszélhettünk, tehát a szektor jelentős bővülést (+69 százalékot) produkált.

Hasonlóan nagyot meneteltek az Szja tv. szerinti nyugdíjbiztosítások is, itt tavaly 365 001 fő volt jogosult az adójóváírásra. Ráadásul ez állomány a nulláról indult 2014-ben, hiszen ekkortól létezik a nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó visszatérítés.

A NYESZ-tulajdonosok száma ezzel szemben gyakorlatilag stagnált, tavaly 31 308 fő kaphatott adóvisszatérítést ezen a jogcímen, míg 2015-ben ők kb. 29 ezren voltak.

Jó tudni! A 2022-es látványos visszaesések hátterében az áll, hogy abban az évben rendkívüli adóvisszatérítésben részesültek a gyermekes családok, így sokaknak nem maradt visszaigényelhető adójuk.

Az Adózóna válaszol: szja-bevallás – mire figyeljen az egyéni vállalkozó, őstermelő?

A támogatás összege is jelentősen növekedett

A létszámokkal együtt a kifizetett támogatások összege is erősen nőtt 2015. óta. Tavaly az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagok 32,64 milliárd forintot, a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek 19,27 milliárd forintot, míg a NYESZ-tulajdonosok 2,24 milliárd forintot tehettek zsebre ebből a forrásból.

A vizsgált időszak elején, 2015-ben a pénztártagok még csak 10,2 milliárd forintot kaptak, a NYESZ-számlákra és a nyugdíjbiztosításokra pedig kb. 2-2 milliárd forint kifizetés érkezett. Ha tehát összehasonlítjuk a 2015-ös és a 2023-as összesített kifizetéseket, közel négyszereződést tapasztalunk 8 év leforgása alatt.

A létszámok és a kifizetések alapján az átlagos visszatérítési összegre is következtethetünk. Például a nyugdíjbiztosításokra tavaly átlagosan 52 800 forint adójóváírás érkezett, ami a megtakarítók részéről pontosan 22 ezer forintos havi átlagos befizetést feltételez, hiszen az adóvisszatérítés mértéke az éves befizetések 20 százaléka.

Hasonlóképpen a NYESZ-számlákon jóváírt 71 500 forintos átlagos támogatás alapján azt mondhatjuk, hogy a számlatulajdonosok tavaly átlagosan kb. 358 ezer forintot tettek félre nyugdíjcélra. A NAV számunkra küldött adataiból az is kiszámítható, hogy egy pénztártag 2023-ban átlagosan 45 600 forint állami támogatásban részesült, miközben az önkéntes nyugdíjpénztári számlákra átlagosan havi 16 600 forint befizetés érkezett, az egészségpénztári számlákon pedig havi 14 ezer forintot tehettek félre a megtakarítók.

Hogyan lehet igénybe venni ezt a támogatást?

A megtakarítási számlákra kapható adójóváírás felettébb erős érv az öngondoskodás mellett. Ez a támogatás akár évi 280 ezer forint személyi jövedelemadó-visszatérítést biztosíthat, feltéve, hogy a megtakarító képes maximálisan kihasználni a támogatott lehetőségeket. Fontos, hogy a támogatás csak azoknak jár, akik fizetnek szja-t, tehát például a katás vállalkozók befizetett adó hiányában nem részesülhetnek ebben a támogatásban.

Akik fizetnek szja-t, és 2023-ban teljesítettek befizetést az egészségpénztári, önkéntes nyugdíjpénztári, nyugdíjbiztosítási vagy NYESZ-számlájukra, ők most az adóbevallásuk benyújtásakor jelezhetik az adóvisszatérítésre szóló igényüket. A legtöbb esetben a NAV-nak elegendő adat áll a rendelkezésére az adóbevallási tervezet hibátlan összeállításához, így általában az adóvisszatérítési igény is helyesen szerepel a tervezetben. Mindenesetre ezt érdemes leellenőrizni, hogy a 30 napos határidő végéig valóban problémamentesen megérkezzen az utalás a megtakarítási számlákra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkifizetés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Jár-e végkielégítés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Orvosi igazolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink