Jutalmazható-e a munkahelyi jelenlét egyszeri utalással SZÉP-kártyára?

  • adozona.hu

Adható-e 2022 decemberében egyszeri jelenléti juttatás SZÉP-kártyára történő utalással azoknak, akik nem hiányoztak 2022-ben betegség miatt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdések konkrétan így szóltak: "1. Cégünk 2022 decemberében egyszeri jelenléti juttatást szeretne adni SZÉP-kártyára történő utalással. A jelenléti juttatásra azon munkatársak szereznének jogosultságot, akik nem hiányoztak 2022-ben betegség miatt. Cafeteria keretén belül havonta már történik utalás a különböző alszámlákra. Adható az egyszeri jelenléti elem béren kívüli juttatásként, vagy nem sorolható a SZÉP-kártya támogatás béren kívüli kategóriába? 2. Havonta utalt cafeteria keretében választott SZÉP-kártya juttatás elutalása megtörténik például 2021. 12. 20-án, az összeg azonban visszaérkezik cégünk számlájára hibás bankszámlaszám-jelölés miatt. Mire a számlaszám rendezésre kerül (ami hibás banki adminisztráció miatt történt), már nem hónapot, hanem évet is váltottunk. Tehát az újbóli kiutalás 2022-ben történik. Milyen időszaki bevallásban kell teljesíteni az adók megfizetését, és melyik évi SZÉP-kártya-kerethez kell ezt beszámítani? Mi történik, ha több hónapon keresztül utalás és visszautalás történik (például utalás 11. 25., vissza 11. 26., újrautalás 12. 20., vissza 12. 21., újrautalás 2022. 01. 10.)? Melyik hónapban teljesítjük az adókat és a bevallást?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

1. A SZÉP-kártya-támogatás adójogi minősítését (béren kívüli vagy egyes meghatározott juttatás) a cég cafeteria-szabályzatában rögzített egyéb feltételektől (például havi vagy egyszeri utalás) függetlenül, jelenleg az szja-törvény hatályos 70–71. §-a és a 781/2021. kormányrendelet 2. §-a határozza meg. Eszerint a SZÉP-kártya egyes alszámláira béren kívüli juttatásként adható támogatás összege 2022. január 1-jétől több munkáltató által együttvéve

• a szálláshely alszámlára kormányrendelet szerinti szálláshely-szolgáltatásra felhasználható legfeljebb évi 225 ezer forint,

• a vendéglátás alszámlára melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendelet szerinti étkezési szolgáltatásra és a kereskedő által 2022. február 1. és 2022. május 31. között értékesített élelmiszer vásárlására felhasználható legfeljebb évi 150 ezer forint,

• a szabadidő alszámlára kormányrendelet szerinti szabadidő-eltöltésre, rekreációra, egészségmegőrzésre felhasználható legfeljebb évi 75 ezer forint

lehet [szja-törvény 71. § (1) bekezdés, 781/2021. kormányrendelet 2. §].

Továbbá az alszámlákra utalt együttes összegnek az éves rekreációs keretösszeget meg nem haladó része minősül béren kívüli juttatásnak, amely minden munkáltató esetében egységesen 450 ezer forint lehet [szja-törvény 70. § (8) bekezdés].

A SZÉP-kártya-támogatás béren kívüli juttatásnak minősülő összege után a munkáltatónak 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kell fizetnie.

Az alszámlákra történt utalások béren kívüli juttatásnak minősülő összegeit meghaladó rész, valamint azok együttes összegének a rekreációs keretet meghaladó része egyes meghatározott juttatás, amely után a munkáltatónak 1,18x(15 százalék szja+13 százalék szocho) közterhet kell fizetnie.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "SZÉP-kártya 2022", valamint "Így lehet jobban kihasználni az adómentes juttatási lehetőségeket" című írásait is, illetve rendelje meg a HVG Adó 2022 különszámát kiadói kedvezménnyel!

Ha a munkavállaló munkaviszonya év közben jön létre vagy szűnik meg

• az alszámlákra történt utalásoknak a béren kívüli juttatásnak minősülő összegeit nem kell arányosítani,

• a rekreációs keretet a munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányosítani kell (kivéve az elhalálozás esetét).

Fontos, hogy nyilatkoztatni kell a munkavállalót, történt-e más munkáltató által valamelyik alszámlájára utalás, amely az adott alszámlakeretbe beszámít.

Tehát a decemberi „egyszeri jelenléti elem” az előbbi rendelkezések figyelembevételével kezelhető béren kívüli juttatásnak (feltéve, hogy addig a szabályok nem módosulnak).

A besoroláshoz az érvényes utalás időpontját kell figyelembe venni, tehát például ha a tavaly decemberi utalás érvénytelen volt, a januárban érvényes utalást már az idei szabályok szerint kell figyelembe venni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékpapírszámla jutalékból

Nagy Norbert

adószakértő

Gyes mellett egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs