hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: adható-e munkába járás költségtérítése visszamenőleg?

  • adozona.hu
2

Adható-e visszamenőleg költségtérítés annak a munkavállalónak, aki 10 év alatti gyermekeket nevel, és hol saját autóját, hol a céges gépkocsit használja a munkába utazása során? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: munkavállaló munkába járása a közigazgatási határon kívülről történik, mely oda-vissza távolságban 2 × 14,5 km = 29 km. 3 fő 10 év alatti gyermeket nevel, ezért jár neki a munkába járás költségtérítése háztól munkahelyig, melyet eddig nem vett igénybe, illetve bérlettérítést sem kapott. Saját gépkocsit és céges kocsit használ felváltva. A céges kocsit hol a telephelyen veszi fel és rakja le, hol pedig hazamegy vele. Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben jár-e neki azokra a napokra munkába járásra költségtérítés, amikor nem céges kocsit használ? Ha igen, ezt a saját nyilatkozata alapján kell elszámolni? Mennyi időre visszamenőleg lehet elszámolni ezeket a költségeket? Egy előző állásfoglalásban olvastam, hogy elévülési időn belül kell, azaz 5 évre visszamenőleg. Úgy látom, 2017 januárja óta jár a gyermekre tekintettel ez a költségtérítés. Ha a dolgozó nem jelezte, hogy igényt tart a költségtérítésre, bármilyen jogkövetkezménye lehet-e a munkáltatóra nézve? Mit tanácsol, hogyan járjunk el?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésre vonatkozó részletes szabályokat a 39/2010. kormányrendelet, adózási összefüggéseit az szja-törvény 25. §-a tartalmazza. Többek között az említett rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja rendelkezik arról, hogy ha a munkavállalónak tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van, a bérlet/menetjegy térítése helyett az szja-törvény 25. § (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka jár kötelezően a munkában töltött napokról vezetett kimutatás alapján. Ez szja szempontjából független attól, hogy a munkavállaló a bejárást milyen módon oldja meg, viszont azokra a napokra fizetett költségtérítés, amikor a munkavállaló céges kocsit használ, a tao szempontjából nem tekinthető a vállalkozás érdekében felmerült költségnek, tehát adóalapot növelő tétel.

További írásokat munkába járással kapcsolatban az Adózóna oldalán itt olvashat.

Véleményem szerint a kötelező költségtérítés az elévülési időn belül visszamenőleg is kifizethető az adott években hatályos szabályok szerint a számviteli beszámolók önellenőrzésével, feltéve, hogy a szükséges nyilvántartások (különös tekintettel a munkában töltött napokra) rendelkezésre állnak.

Megjegyzem, hogy az szja-törvény 25. § (2) bekezdésében meghatározott összegnek a munkáltató mérlegelési jogkörben 100 százalékáig fizethető rész nem önellenőrizhető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni! Köszönjük! Az Adózóna csapata

axacont

Tisztelt Szakértő!
Ha a dolgozó olyan térítést kap, amelynek nincs munkába járás címén jogalapja, akkor azt nem minősül munkabérnek?
Köszönöm!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31