hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minden, amit a tartósan betegek, fogyatékossággal élők szja- kedvezményéről tudni kell – II. rész

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Cikkünk második részében a személyi kedvezmény visszamenőleges igénybevételének lehetőségére hívjuk fel azok figyelmét, akik jogosultságuk ellenére azt nem érvényesítették az utóbbi években.

Hogyan lehet utólag érvényesíteni a személyi kedvezményt?

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 54. § (4) bekezdése értelmében az adózó az adómentességet, az adókedvezményt utólag önellenőrzéssel érvényesítheti, illetve veheti igénybe.

A tartósan beteg, illetve a fogyatékossággal élők szja-kedvezményének jogosultsági feltételeitől itt olvashat!

Ez többek között azt jelenti, hogy ha a súlyosan fogyatékos magánszemély elmulasztotta az összevont adóalapját a személyi kedvezménnyel csökkenteni, vagy kedvezményre való jogosultságot esetleg több adóévet követően utólag állapították meg, a fogyatékos állapot kezdő napjától az elévülési időn belül minden olyan évi szja-bevallásának egyenként történő önellenőrzésével visszamenőleg is érvényesítheti a kedvezményt, amely évben volt az összevont adóalapba tartozó jövedelme, és egyebekben az összes feltételnek megfelel.

Az idén (december 31-éig) a 2018-2022. évi szja-bevallások önellenőrizhetők az adott évi szabályokat ismertető kitöltési útmutatók szerint, ügyelve arra, hogy

♦ a 2018-2020. évben hatályos szja-törvény a személyi kedvezményt az összevont adóalap adójából levonható tételként határozta meg az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összegben, míg

♦ 2021. január 1-jétől a kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve, amely az összevont adóalapból vonható le.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, mekkora összegeket kaphat vissza a kedvezmény utólagos érvényesítésekor!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Export szolgáltatás mérnöki tevékenység

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Rabat elszámolás főkönyvben

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3