Külföldön kötött életbiztosításból származó jövedelem bevallása

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az szja-bevallás készítésének küszöbén érdemes átgondolni, hogy a külföldi biztosítóval kötött életbiztosításból származó jövedelmet mikor kell szerepeltetni az adóbevallásban.

Az Európai Unió egyes tagállamában illetőséggel bíró személy részére életbiztosítási szerződés alapján történő biztosítói teljesítés összegéről a biztosító adatot szolgáltat az adóhatóság részére, melyben a kifizetés összege mellett a magánszemély adóilletősége is feltüntetésre kerül. Ez alapján a jövedelem forrásállamának adóhatósága az adatokat a magánszemély adóilletősége szerinti adóhatóság részére küldi meg. Amennyiben a magánszemély a biztosító társaságnál magyar adóügyi illetőséget igazolt – illetve arról nyilatkozott – számíthat rá, hogy a NAV elévülési időn belül támogató eljárás keretében megkeresi az adózót, amennyiben a külföldről kapott információ és az adóbevallásban bevallott jövedelmek között eltérés mutatkozik.

Olvassa el az Adózóna „A minimálbér-emelkedés hatása, értékhatárok változása a személyi jövedelemadózásban”, „Átalányadózó egyéni vállalkozó külföldi munkavégzése” és „Ingatlan hasznosítása, ha több tulajdonos van: ki minősül adóalanynak áfa és szja szempontjából?” című írását!


Életbiztosításnak minősül a személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény (szja-törvény) 3. § 92. pontja szerint az olyan személybiztosítás, amely alapján a biztosító a természetes személy halála, meghatározott életkor vagy időpont elérése vagy más esemény bekövetkezése esetére a szerződésben meghatározott biztosítási összeg kifizetésére, járadék élethosszig tartó vagy meghatározott időszakra történő folyósítására vállal kötelezettséget (Aktv. 4. § 15. pontja).

A külföldről érkező információk alapján nem feltétlenül terheli a magánszemélyt adókötelezettség, miután a magyar szja-törvény alapján egyes biztosításból származó jövedelmek mentesek az adó alól.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mitől függ az adókötelezettség megítélése, illetve mikor mentes az adó alól a külföldi biztosítótól származó jövedelem!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs