Ingatlan hasznosítása, ha több tulajdonos van: ki minősül adóalanynak áfa és szja szempontjából?

  • Lepsényi Mária adószakértő

A bevallási határidő közeledtével érdemes megvizsgálni az ingatlanok hasznosításának olyan eseteit, amelyeknél nem egyszerű séma szerint lehet eleget tenni a felmerülő kötelezettségnek. Ilyen lehet, amikor egy ingatlan – amelyet hasznosítanak –, nem egy, hanem több személy tulajdonában, használatában van.

A bevallási időszaban gyakori kérdésként szokott felmerülni, hogy hogyan kell adózni abban az esetben, ha olyan ingatlan hasznosítására kerül sor, amikor az ingatlannak több tulajdonosa van és a tulajdonosok

  • a közös tulajdon arányában szerzik meg a jövedelmet, vagy
  • abban az esetben, amikor a hasznosítással csak egy tulajdonostárs foglalkozik.

Kérdés szokott lenni az is, hogy amennyiben egy ingatlannak több magánszemély tulajdonosa van, akkor van-e mód arra, hogy eltérő módon állapítsák meg a jövedelmüket, és szálláshely-szolgáltatási tevékenység esetén hogyan alkalmazhatók a közös tulajdonra vonatkozó rendelkezések.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 5. rész: ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás az áfában

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 5. § (2) bekezdése szerint, ha az ellenérték fejében végzett gazdasági tevékenység közös tulajdonban és közös használatban lévő ingóra vagy ingatlanra irányul, akkor az adóalany a tulajdonostársak közössége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az áfatörvény szerint az adóalanyisághoz fűződő jogokat és kötelezettségeket a tulajdonostársak közössége miként gyakorolhatja, illetve az szja-törvény szerint hogyan kell a kötelezettségeket teljesíteni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs