hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiskorú bevételének adózása

  • adozona.hu

Hogyan adózik az a kiskorú, akinek youtube-feltöltésekből keletkezik folyamatosan bevétele? – kérdezte az Adózóna olvasója. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Adott egy 16. életévét betöltött, de még kiskorú személy, akinek youtube-feltöltésekből keletkezik folyamatosan bevétele. Ez az összeg egyelőre havi 30 000-40 000 forint. Mivel vállalkozást kiskorúként nem tud létrehozni, illetve ilyen kis összegre talán nem is érdemes, milyen módon tudja ezt legálisan leadózni, bevallani?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A Ptk. 2:11. §-a szerint korlátozottan cselekvőképes az a kiskorú, aki a tizennegyedik életévét betöltötte és nem cselekvőképtelen.

A Ptk 2:12. § bekezdése szerint

„(1) A korlátozottan cselekvőképes kiskorú jognyilatkozatának érvényességéhez - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - törvényes képviselőjének hozzájárulása szükséges. Ha a korlátozottan cselekvőképes kiskorú cselekvőképessé válik, maga dönt függő jognyilatkozatainak érvényességéről.

(2) A korlátozottan cselekvőképes kiskorú a törvényes képviselőjének közreműködése nélkül

a) tehet olyan személyes jellegű jognyilatkozatot, amelyre jogszabály feljogosítja;

b) megkötheti a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentőségű szerződéseket;

c) rendelkezhet munkával szerzett jövedelmével, annak erejéig kötelezettséget vállalhat;

d) köthet olyan szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szerez; és

e) ajándékozhat a szokásos mértékben.”

A fentiek alapján nincs szükség engedélyre a törvényes képviselő részéről.

A bevétel önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, melyből a jövedelmet tételes költségelszámolással, vagy a 10 százalék igazolás nélkül elszámolható költséghányad levonásával lehet megállapítani, és a jövedelmet a tárgyévi szja-bevallásban kell szerepeltetni.

Miután nem magyar a kifizető, így a magánszemélynek kell befizetnie a jövedelem utáni 15 százalék szja-előleget és a 17,5 százalék (júliustól 15,5 százalék) szociálishozzájárulásiadó-előleget a negyedévet követő hónap 12-éig.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close