hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Saját termény a kiskertből: helytelen gyakorlat a becsületkassza

  • Lepsényi Mária adószakértő

A különböző piacokon, vásárokon, a közutakon, a családi házak kapujánál gyakran találkozunk a lekvárok, szörpök, savanyúságok, zöldségek és gyümölcsök árusításával. Feltételezhető, hogy a zöldség és gyümölcs, valamint az előállított termékek alapanyaga a saját gazdaságban, azaz a kertben termett, így fontos említést tenni arról, hogy ezeket a finomságokat őstermelői igazolvány birtokában érdemes értékesíteni, melynek kiadásában a helyi falugazdász is közreműködik. Helytelen gyakorlatnak számít az az eset, amikor például a gyümölcsöt kiteszik a kapu elé és otthagyják, azzal, hogy a vevőre bízzák az ellenérték megfizetését, mivel a vevő részére ki kell állítani legalább a nyugtát.

Miért előnyös az őstermelői igazolvány?

Az őstermelői igazolvány kiváltásának legfőbb előnye, hogy ebben az esetben 600 ezer forint bevételig a magánszemélynek nem kell jövedelmet számolnia, azaz adómentes az említett termékek eladásából származó bevétel.

Ha a magánszemély savanyúságot, lekvárt, szörpöt készít, akkor érdemes gyűjteni a kiadásaival kapcsolatos számlákat is, mivel előfordulhat, hogy az adóévben 600 ezer forintnál többet árul a piacon, hídon, vagy akár a kapuban. Az említett készítmények előállításával kapcsolatos kiadás lehet például a cukor, a dzsemfix, az ecet, a fűszerek, az üveg, a kötöző és csomagolási anyagok bekerülési értéke, vagy a mérleg. Elismert költség lehet a bevétel megszerzése miatt felmerült vízdíj, vagy például lekvárfőzés esetén az ahhoz szükséges gáz, vagy áramfogyasztás, illetve az árusítás körülményeit biztosító asztal, lábos, fazék.

Amennyiben 600 ezer forintnál több lenne a magánszemély bevétele, akkor tételes költségelszámolás esetén 4 millió forint bevétel alatt élhet nyilatkozattételi jogával, azaz nem kell jövedelmet számolnia, ha rendelkezik a bevétel 20 százalékát kitevő költségeiről bizonylattal. A bevétel 20 százalékát kitevő költségek között  nemcsak a számla szerinti összeget lehet figyelembe venni, hanem más bizonylat is megfelel. Ilyen más bizonylat lehet, amikor munkabért fizetnek az alkalmazottnak, vagy napszámosok segítenek a betakarításban.

Abban az esetben, ha ezeket a termékeket többen állítják elő a családban, akkor mód van a közös őstermelői igazolvány kiváltására is, de arra ügyelni kell, hogy a családtagoknak a lakcíme vagy a tartózkodási helye azonos legyen. A közös igazolvány azzal az előnnyel jár, hogy a 600 ezer forint adómentes bevételi határt személyenként kell nézni, tehát férj-feleség esetében ez például 1 millió 200 ezer forint adómentes bevételt jelent. A közös igazolvány hátránya viszont, hogy egy időben ecsak egy helyen árulhatnak.

Ha a magánszemély nem vált őstermelői igazolványt, akkor az szja-törvény alapján önálló tevékenységet folytatónak minősül, és a jövedelme után – függetlenül a bevétel nagyságától – mindenképpen adóznia kell, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a jövedelme után 15 százalék személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. Ez utóbbi mértéke 15.5 százalék. Adókötelezettség esetén a jövedelmet szerepeltetni kell majd a tárgyévi szja- bevallásban is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miként ellenőrizhető az árusított termékek minősége, és hogyan kell használni az őstermelői igazolványt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close