Saját termény a kiskertből: helytelen gyakorlat a becsületkassza

  • Lepsényi Mária adószakértő

A különböző piacokon, vásárokon, a közutakon, a családi házak kapujánál gyakran találkozunk a lekvárok, szörpök, savanyúságok, zöldségek és gyümölcsök árusításával. Feltételezhető, hogy a zöldség és gyümölcs, valamint az előállított termékek alapanyaga a saját gazdaságban, azaz a kertben termett, így fontos említést tenni arról, hogy ezeket a finomságokat őstermelői igazolvány birtokában érdemes értékesíteni, melynek kiadásában a helyi falugazdász is közreműködik. Helytelen gyakorlatnak számít az az eset, amikor például a gyümölcsöt kiteszik a kapu elé és otthagyják, azzal, hogy a vevőre bízzák az ellenérték megfizetését, mivel a vevő részére ki kell állítani legalább a nyugtát.

Miért előnyös az őstermelői igazolvány?

Az őstermelői igazolvány kiváltásának legfőbb előnye, hogy ebben az esetben 600 ezer forint bevételig a magánszemélynek nem kell jövedelmet számolnia, azaz adómentes az említett termékek eladásából származó bevétel.

Ha a magánszemély savanyúságot, lekvárt, szörpöt készít, akkor érdemes gyűjteni a kiadásaival kapcsolatos számlákat is, mivel előfordulhat, hogy az adóévben 600 ezer forintnál többet árul a piacon, hídon, vagy akár a kapuban. Az említett készítmények előállításával kapcsolatos kiadás lehet például a cukor, a dzsemfix, az ecet, a fűszerek, az üveg, a kötöző és csomagolási anyagok bekerülési értéke, vagy a mérleg. Elismert költség lehet a bevétel megszerzése miatt felmerült vízdíj, vagy például lekvárfőzés esetén az ahhoz szükséges gáz, vagy áramfogyasztás, illetve az árusítás körülményeit biztosító asztal, lábos, fazék.

Amennyiben 600 ezer forintnál több lenne a magánszemély bevétele, akkor tételes költségelszámolás esetén 4 millió forint bevétel alatt élhet nyilatkozattételi jogával, azaz nem kell jövedelmet számolnia, ha rendelkezik a bevétel 20 százalékát kitevő költségeiről bizonylattal. A bevétel 20 százalékát kitevő költségek között  nemcsak a számla szerinti összeget lehet figyelembe venni, hanem más bizonylat is megfelel. Ilyen más bizonylat lehet, amikor munkabért fizetnek az alkalmazottnak, vagy napszámosok segítenek a betakarításban.

Abban az esetben, ha ezeket a termékeket többen állítják elő a családban, akkor mód van a közös őstermelői igazolvány kiváltására is, de arra ügyelni kell, hogy a családtagoknak a lakcíme vagy a tartózkodási helye azonos legyen. A közös igazolvány azzal az előnnyel jár, hogy a 600 ezer forint adómentes bevételi határt személyenként kell nézni, tehát férj-feleség esetében ez például 1 millió 200 ezer forint adómentes bevételt jelent. A közös igazolvány hátránya viszont, hogy egy időben ecsak egy helyen árulhatnak.

Ha a magánszemély nem vált őstermelői igazolványt, akkor az szja-törvény alapján önálló tevékenységet folytatónak minősül, és a jövedelme után – függetlenül a bevétel nagyságától – mindenképpen adóznia kell, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a jövedelme után 15 százalék személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. Ez utóbbi mértéke 15.5 százalék. Adókötelezettség esetén a jövedelmet szerepeltetni kell majd a tárgyévi szja- bevallásban is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miként ellenőrizhető az árusított termékek minősége, és hogyan kell használni az őstermelői igazolványt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozási besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Magánszemély ingatlan-bérbeadása cégnek

Kelemen László

adószakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close