hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Háziorvoslás olcsóbban: így számolható el a gépkocsihasználat

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Sokszor felmerülő kérdés, hogy az egyéni egészségügyi vállalkozóként működő – a személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény hatálya alá tartozó – háziorvosok, házi gyermekorvosok miként számolhatják el a tevékenységük során használt személygépkocsi költségeit. Cikkünkben ismertetjük a vonatkozó tudnivalókat.

Az egyéni egészségügyi vállalkozóként működő háziorvos, házi gyermekorvos (a továbbiakban együtt: háziorvos) az szja-törvény szerint egyéni vállalkozónak minősül, így – ha nem választja az átalányadózásra (szja-törvény 50-56. §) vagy a kisadózók tételes adójára vonatkozó szabályokat (2012. évi CXLVII. törvény) – a tevékenységéhez használt személygépkocsival kapcsolatban felmerült költségeit a szja-törvény 11. számú mellékletének III. fejezete szerint számolhatja el a következők szerint.

Üzemanyag-felhasználás címén fő szabályként a tevékenység érdekében megvalósult – útnyilvántartással alátámasztott – kilométer-futásteljesítmény (üzemi használat), az üzemanyag-fogyasztási norma, valamint a NAV által közzétett vagy a számlával igazolt üzemanyagár szorzataként meghatározott költség számolható el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a gépkocsiköltség-elszámolással kapcsolatos tudnivalókat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kisgyermekes munkavállaló munkaidőbeosztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Új katatörvény a bt. beltagjára vonatkozóan

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kifogásolható-e ez az adózói magatartás?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs