hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kerüld el a 6 százalékos eho-t, ha befektető vagy

  • adozona.hu

A befektetőknek négy hete van a 6%-os EHO megfizetésének elkerülésére. Augusztus 1-jéig van lehetőség ugyanis. a kamatjövedelem realizálására az új közteher megfizetése nélkül.

A vonatkozó jogszabályok változása nyomán augusztus 1-től kevés kivétellel minden, az szja-törvény szerint kamatjövedelemnek minősülő jövedelem után a jelenleg is érvényes 16 százalékos kamatadón felül további 6 százalékos eho-t kell megfizetnie a befektetőknek Az így összesen 22 százalékosra növekvő, a kamatjövedelmekre vonatkozó közterhek igen jelentős, értelemszerűen negatív irányú változásokat idéznek, illetve idézhetnek elő a megtakarítások nettó hozamában. A befektetők két módon kerülhetik el a 6 százalékos új terhelés megfizetését: egyrészt érdemes realizálni a meglévő profitokat, másrészt a jövőben az eddiginél is nagyobb mértékben célszerű az adott esetben továbbra teljesen adómentes TBSZ (Tartós Befektetési Szerződés) használata, írja a Concorde Befektetési Zrt. közleményében.
 
Az idő most valóban pénz: csak az augusztus 1-e előtt nyitott TBSZ jelent teljes védelmet az új közteher megfizetésétől
 
Az új, augusztus 1-től alkalmazandó szabályok szerint a három évnél korábban megszüntetett TBSZ hozamát is terheli az érvényes adóterhelésre rakodó további 6%-nyi EHO, tehát lényegében a három évnél hamarabb megszüntetett TBSZ teljes hozama is 22 százalékkal adózik, mint a jövőben a kamatjövedelmek – ez azonban csak az idén augusztus 1-e után nyitott TBSZ-re igaz!

Az idén augusztus 1-e előtt nyitott TBSZ-ek hozamára ez a változás nem vonatkozik, tehát az ennél korábban nyitott TBSZ-ek három év előtti feltörése sem eredményez EHO fizetési kötelezettséget, ilyen esetben csak a szokásos adófizetési kötelezettség merülne fel. Ez önmagában is elegendő ok az idei TBSZ mielőbbi megnyitására, ami mycd.hu hozzáféréssel rendelkező ügyfeleink számára online megoldható, a néhány kattintást igénylő aktiválás után 25 ezer forint, vagy annak megfelelő külföldi fizetőeszköz beutalásával, befizetésével illetve átvezetésével meg is nyílik az idei TBSZ.
 
Jó lehetőség a kamatnyereség realizálása
 
A jelenleg meglévő, nem TBSZ-en lévő kamatnyereséget célszerű augusztus 1-e előtt realizálni, ebben az esetben ugyanis még elkerülhető az új, 6 százalékos eho megfizetése.
Fontos, hogy az idén augusztus 1-e előtt nyitott, de augusztus 1-e után lezárt, kamatjövedelmet eredményező pozíciók után a 6 százalékos eho-t időarányosan kell megfizetni, az augusztus 1-e utáni időszakra időarányosan kalkulált nyereség után, ez a befektetőknek alapvetően kedvezőtlen irányú változáson belül egy kedvező elem. Ezzel együtt mindenképpen javasoljuk a kamatnyereség realizálását augusztus 1-e előtt, a kamatnyereség és az árfolyamveszteség összevezethetőségének - lentebb ismertetett - megszűnése miatt.

Bizonyos eszközök, így a forintos állampapírok és a legalább 80%-ban forintos állampapírokat tartó alapok befektetési jegyei, valamint a 2006.09.01. előtt vásárolt befektetési jegyek mentesülnek az EHO alól. A befektetési jegyek túlnyomó többségét, vagy a devizakötvényeket illetően azonban a TBSZ jelenti a védelmet az új teher elől, így a teljes portfolió együttes nettó hozamának növeléséhez feltétlenül ajánlott a TBSZ-en tartott eszközök arányának növelése.
 
Megszűnik a kamatjövedelmek és az árfolyamveszteség összevezethetősége
 
További lényeges változás, hogy megszűnik az a lehetőség, mellyel a befektetők – az erről szóló, szintén a mycd.hu-n kitölthető nyilatkozat mellett – összevezethetik az úgynevezett ellenőrzött tőkepiaci műveleteken (például részvény) elszenvedett veszteségüket a kamatjövedelmekkel, ezáltal optimalizálva a megfizetendő adót. Ez a lehetőség kizárólag a 2013. augusztus 1-e előtt realizált jövedelmekre vonatkozik, a későbbiekben ez az intézmény a friss változások nyomán teljesen kikerül az adórendszerből. (Az összevezetésre szolgáló nyilatkozat 2013.12.31-ig megtehető, de csak a 2013.07.31-ig realizált kamatjövedelmek vehetők figyelembe az összevezetésnél.) A meglévő pozíciók realizálása, és a TBSZ nagyobb arányú használatától függetlenül ezen változás miatt is célszerű, hiszen kamatnyereség hó végéig történő realizálása révén az még két éven át összevezethetó az esetleges későbbi árfolyamveszteségekkel.
 
  
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs