hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Termőföld értékesítése: bevétel, jövedelem, költség és adó

  • Lepsényi Mária adószakértő
2

A termőföldből származó jövedelmet befolyásolja a bevétel, a levonható költség, a szerzési időpont, hogy az adózó korábban vétellel, örökléssel vagy más módon szerezte meg, és még sok minden más. Összefoglaltuk, mit kell figyelembe vennie, ha tavaly értékesítette termőföldjét.

A termőföldet értékesítők jövedelemszámítása szempontjából a személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény az általános szabályok mellett számos speciális szabályt is tartalmaz.

A termőföld fogalma a szja törvény 3. § 51. pontjában 2013. december 15-étől változott meg.

A termőföld értékesítéséből származó bevétel megállapítása

Az szja törvény 61. § (1) bekezdésében foglaltak szerint termőföld átruházásából származó bevételnek minősül minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez.  Részletfizetés esetén is a teljes vételárat kell az értékesítés évében bevételnek tekinteni, mivel az szja törvény értelmében a jövedelemszerzés napja az a nap, amikor az erről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

A bevételnek ugyanakkor nem része a kapott ellenértékből az egyéb jövedelemnek minősülő, az ingatlannak a szerződéskötés időpontjában ismert szokásos piaci értékét meghaladó része. A szokásos piaci értéket meghaladó rész a magánszemély összevonás alá eső, egyéb jövedelmének minősül.

Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó termőföldet kizárólag üzleti célú tárgyi eszközként hasznosított (azon gazdálkodott), akkor a termőföld átruházásából származó bevétele őstermelői, illetve egyéni vállalkozói bevételnek minősül [szja törvény 2. sz. melléklet I. 2. pont; 10. sz. melléklet I. 2. pont]. Ilyen esetben – mivel az értékcsökkenési leírásból kizárt tárgyi eszközről van szó – a nyilvántartásba vett beruházási költség egy összegben elszámolható az értékesítéskor [szja törvény 3. sz. melléklet I. 20. pont; 11. sz. melléklet I. 22. pont]. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy ilyen esetben nem lehet alkalmazni az ingatlan értékesítésére vonatkozó rendelkezéseket a jövedelemszámításkor.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mi a szabály földcsere, öröklés, ajándékozás és vételi jog esetén, milyen költségek írhatók le a bevételből, milyen kedvezmény érvényesíthető a tulajdonban tartás időszaka után!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig
férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

bogelero

Érdeklődnék, hogy a 2003 -ban megszerzett, és 2017-ben eladott termőföld után kell-e adózni?,

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ültetvény értékesítése egyéni vállalkozásból

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Napelemes kiserőmű elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő kártalanítása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X