hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Termőföld értékesítése: bevétel, jövedelem, költség és adó

  • Lepsényi Mária adószakértő
2

A termőföldből származó jövedelmet befolyásolja a bevétel, a levonható költség, a szerzési időpont, hogy az adózó korábban vétellel, örökléssel vagy más módon szerezte meg, és még sok minden más. Összefoglaltuk, mit kell figyelembe vennie, ha tavaly értékesítette termőföldjét.

A termőföldet értékesítők jövedelemszámítása szempontjából a személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény az általános szabályok mellett számos speciális szabályt is tartalmaz.

A termőföld fogalma a szja törvény 3. § 51. pontjában 2013. december 15-étől változott meg.

A termőföld értékesítéséből származó bevétel megállapítása

Az szja törvény 61. § (1) bekezdésében foglaltak szerint termőföld átruházásából származó bevételnek minősül minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez.  Részletfizetés esetén is a teljes vételárat kell az értékesítés évében bevételnek tekinteni, mivel az szja törvény értelmében a jövedelemszerzés napja az a nap, amikor az erről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

A bevételnek ugyanakkor nem része a kapott ellenértékből az egyéb jövedelemnek minősülő, az ingatlannak a szerződéskötés időpontjában ismert szokásos piaci értékét meghaladó része. A szokásos piaci értéket meghaladó rész a magánszemély összevonás alá eső, egyéb jövedelmének minősül.

Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó termőföldet kizárólag üzleti célú tárgyi eszközként hasznosított (azon gazdálkodott), akkor a termőföld átruházásából származó bevétele őstermelői, illetve egyéni vállalkozói bevételnek minősül [szja törvény 2. sz. melléklet I. 2. pont; 10. sz. melléklet I. 2. pont]. Ilyen esetben – mivel az értékcsökkenési leírásból kizárt tárgyi eszközről van szó – a nyilvántartásba vett beruházási költség egy összegben elszámolható az értékesítéskor [szja törvény 3. sz. melléklet I. 20. pont; 11. sz. melléklet I. 22. pont]. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy ilyen esetben nem lehet alkalmazni az ingatlan értékesítésére vonatkozó rendelkezéseket a jövedelemszámításkor.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mi a szabály földcsere, öröklés, ajándékozás és vételi jog esetén, milyen költségek írhatók le a bevételből, milyen kedvezmény érvényesíthető a tulajdonban tartás időszaka után!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig
férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

bogelero

Érdeklődnék, hogy a 2003 -ban megszerzett, és 2017-ben eladott termőföld után kell-e adózni?,

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online pénztárgép

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla pénztárgépes boltban?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close