hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómentesen halmozhatók-e ezek a céges juttatások?

  • adozona.hu
4

Egy vállalkozás céges autó mellett helyi utazási bérletet is szeretne juttatni üzletkötőinek. Megteheti-e ezt adómentesen? Kérdésére Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Budapesten levő telephelyünkre üzletkötőket veszünk fel, akiknek céges autót biztosítunk. Üzletkötőink feladata partnerekhez kimenni, szerződést aláíratni. Budapesti ügyfelek esetén üzletkötőink inkább a tömegközlekedést alkalmaznák (magas parkolási díj és nehézkes parkolás miatt), ezért bérletet vásárolunk nekik. Kérdésem, hogy ebben az esetben elszámolható-e adómentesen a bérlet, vagy kell utána adót fizetni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 4. §-ának (2a) bekezdése értelmében nem keletkezik bevétel olyan dolog ingyenes, kedvezményes használatára, szolgáltatás (például közösségi közlekedés) igénybevételére tekintettel, amelyet a cég a tevékenységében közreműködő magánszemély (például üzletkötő) részére a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként biztosít.

Ez a rendelkezés irányadó abban az esetben is, ha a magánszemély a feladatának ellátására tekintettel történő igénybevétel mellett a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és egyébként a magáncélú igénybevétel nem zárható ki (kivéve, ha a törvény a magáncélú használatot adóztatható körülményként határozza meg).

Az NGM/1991/4/2011, NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5228731901 tájékoztatója szerint:

„A helyi bérlet biztosítása például a kézbesítők, szociális gondozók esetében a napi munkavégzés feltétele, így annak juttatása a tevékenység ellátásához biztosított dolognak tekinthető akkor, ha a munkavállaló napi gyakorisággal a munkáltató székhelyén, telephelyén kívül végzi a tevékenységét, és ez a munkaköri leírásából is egyértelműen kiderül. Ezekben az esetekben a munkáltató a munkavégzés ellátása érdekében biztosítja a helyi közlekedési bérletet.”

Ehhez hasonlóan az üzletkötők esetében is szóba jöhet a szja-törvény 4. § (2a) bekezdésének alkalmazása.

Azonban vizsgálható a rendeltetésszerű joggyakorlás betartása is. Nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben foglalt rendelkezések megkerülése [Art. 1. §].

Ha például a cég az üzletkötő részére egyébként cégesautó-használatot biztosít (ami adómentes), vagy személygépkocsi üzleti használatára tekintettel olyan költségtérítést fizet, amellyel szemben a magánszemély költséget számol el (tehát nem fizet adót stb.) – véleményem szerint – a helyi bérlet ingyenes, kedvezményes juttatása nem felel meg a szja-törvény 4. § (2a) bekezdésének, tehát adóköteles. Munkavállaló, személyesen közreműködő tag esetében a szja-törvény 89. § (6) bekezdése irányadó.

Eszerint jelenleg a szja-törvény 2016. december 31-én hatályos 71. §-a szerint béren kívüli juttatásnak minősülő, de a 2017. január 1-jén hatályos 71. § szerint béren kívüli juttatásként nem nevesített juttatásokat (többek között a helyi utazási bérletet) a munkáltató (ideértve a személyesen közreműködő tagja tekintetében a társas vállalkozást is) 2016. december 31-ét követően a juttatásokra vonatkozóan a 2016. december 31-én hatályos szabályokban meghatározott feltételek szerint, de az egyedi értékhatárok figyelmen kívül hagyásával egyes meghatározott juttatásként 1,18x(15 százalék szja+19,5 százalék eho) kifizetői közteher megfizetése mellett adhatja. A céggel egyéb (megbízási, vállalkozási) jogviszonyban álló magánszemélynél a juttatás értéke az adott jogviszonyból származó bevételre vonatkozó szabályok szerit visel közterheket, mely esetben a szja-törvény 46. § (7)–(10) bekezdése, valamint a Tbj. 50. § (5) bekezdése szerint kell eljárni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
Ruszin Zsolt

A röviden idézett kérdés alapján simán el lett vitatva, hogy a bérlet szükséges az üzletkötéshez. Ez így nem szakértés.

Surányi Imréné

Milyen szerencse, hogy a véleményét bárki szabadon kifejtheti.
A NAV tájékoztató nagyon tetszik, kár, hogy nem tér ki arra az esetre, amikor a cég személygépkocsit biztosít az üzletkötő részére.

Ruszin Zsolt

A cikk címe is félrevezető. A munkáltató által megkövetelt vevői megkeresések városon belüli teljesítéséhez szükséges tömegközlekedés igénybevétele korántsem "juttatás".

Ruszin Zsolt

Milyen szerencse, hogy a válaszadó is tévedhet.

A röviden idézett kérdés alapján se vitatható el, hogy a bérlet szükséges az üzletkötéshez. Vélhetően a válaszadónak nem tetszhet az egyébként publikus NAV álláspont, mert azt csak részben idézte. Pont az a rész maradt ki, ami ellentétes lenne a válaszadó véleményével:

"A helyi bérlet biztosítása, azon munkavállalók esetében, akiknél a munkavégzéshez elengedhetetlen, dologi kiadásnak minősül, a kifizetőt személyi jövedelemadó kötelezettség nem terheli."

https://nav.gov.hu/print/nav/archiv/adoinfo/szja/helyi_berlet.html

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close