hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fejlesztési tartalék felhasználása egyéni vállalkozásoknál: fontos az időzítés

  • Lepsényi Mária adószakértő

A fejlesztési tartalék cél szerinti felhasználását jól kell időzíteni, mivel a megvásárolni kívánt tárgyi eszköz nem biztos, hogy azonnal rendelkezésre áll. Amíg a tárgyi eszköz nem kerül az egyéni vállalkozó tulajdonába, addig az ellenértéke nem tekinthető a fejlesztési tartalék kivezetését lehetővé tevő beruházási költségnek, ráfordításnak, hiába fizetett érte a vállalkozás előleget.

A tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához kapcsolódó előleg még nem értelmezhető beruházásként, a beruházásra adott előleg tulajdonképpen mindaddig a másik féllel szemben fennálló követelést jelent, amíg az nem teljesíti a felek közötti szerződésben meghatározott kötelezettségét (nem tesz eleget a megrendelésben foglaltaknak).

Ebből következően az előleg, foglaló fizetése nem minősülhet a tárgyi eszköz beszerzése, előállítása érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak, így nem tekinthető a fejlesztési tartalék kivezetését lehetővé tevő beruházási költségnek.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 49/B paragrafusának (16) bekezdése szerint a fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeg csak abban az esetben vezethető ki a nyilvántartásból, ha a nyilvántartásba vétel évében és az azt követő három adóévben

– kizárólag üzemi célt szolgáló,

– értékcsökkenési leírás alapját képező,

– nem ingyenesen megszerzett, vagy előállított tárgyi eszköz megszerzése vagy előállítása érdekében vállal beruházási, felújítási kiadásokat az egyéni vállalkozás [Szja tv. 49/B § (16) bekezdés].

Az Szja tv. 3. paragrafusának 54. pontja szerint beruházási költségnek minősül az e törvény szerint költségként elismert, igazolt, a tárgyi eszköz, a nem anyagi javak üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezés napjáig felmerült, az előírt nyilvántartásban feltüntetett kiadás, amely lényegében a beszerzési árat jelenti.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben egyebek mellett kifejtjük, mivel kell számolni, ha az egyéni vállalkozás nem használja fel időben a fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeget, gyakorlati példákat is bemutatva.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31