hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánszemély által működtetett falusi szálláshely adózása

  • adozona.hu

Egy adószámos magánszemély falusi szállásadással foglalkozik. Egy szobát ad ki, a szobában két ágy van, étkezést nem biztosít. Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy kell-e neki szja-t és szochót fizetnie, és mi a hipa alapja. A kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Helyi iparűzési adót adószámos magánszemélynek – ideértve a szállásadót is – nem kell fizetnie, mert nem számít vállalkozónak.

Ha az adóalany nem jelentkezett be a tételes átalányadózás alá az adószám kiváltásakor (vagyis a tevékenység bejelentésekor) akkor ezen tevékenységből származó jövedelme az összevont adóalap részét képező önálló tevékenységből származó jövedelemként fog adózni.

Az Adózóna további írásait szja, ekho, különadó témakörökben itt olvashatja el.

Ez esetben a kapott bevétellel szemben a ténylegesen felmerült költségeit is elszámolhatja. Az így meghatározott jövedelem után 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szochót kell fizetnie negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig.

Ha a költségekkel nem kíván vagy nem tud elszámolni, akkor joga van a bevételei 10 százalékát költségátalányként figyelembe venni, és így a fenti adók alapja a bevétel 90 százaléka.

A 2024. évre joga van tételes átalányadót választani, ha ezt eddig nem tette volna meg. Ezen választását a 2023. évi szja-bevallásban teheti meg 2024. május 21-éig. Ez esetben szobánként 38 400 Ft adót kell fizetnie negyedéves bontásban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink