31 találat a(z) 2024 cimkére

Magánszemély által működtetett falusi szálláshely adózása Cikk

Egy adószámos magánszemély falusi szállásadással foglalkozik. Egy szobát ad ki, a szobában két ágy van, étkezést nem biztosít. Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy kell-e neki szja-t és szochót fizetnie, és mi a hipa alapja. A kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Munkaügyi ellenőrzések – mutatjuk a vizsgált jogsértések tanulságait Cikk

A foglalkoztatásfelügyelet közzé tette a 2023. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról szóló jelentést, melyből értékes tapasztalatok vonhatóak le. Cikkünkben a jelentés fontosabb elemeit ismertetjük.

Hitelintézetek járványügyi helyzettel összefüggő különadója utáni adóvisszatartás 2024-ben Cikk

Változott a különadó adókedvezményére vonatkozó szabály. Az egyes adózási tárgyú veszélyhelyzeti rendelkezésekről szóló 52/2024. (III.4.) kormányrendelet módosította az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló 2006. évi LIX. törvény 4/A. § (20) bekezdésében foglalt adókedvezmény igénybevételét – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Rekordmennyiségű adóval indul a 2024-es év Cikk

A különadók újabb évébe lépve joggal merülhet fel a kérdés, hogy az eleinte átmenetiként kommunikált extraprofitadók vajon mikor adják át a helyüket a tényleg söralátét méretű adóbevallásoknak. Mindeközben a gazdálkodók most már olyan addicionális terhekkel is kénytelenek szembenézni, mint az EPR-díj, a szén-dioxid kvóta adó vagy a globális minimumadó. A trendek szintjén mindenesetre az látszik, hogy a különadók alkalmazása újra és újra kitolódik, egyik-másik különadó pedig már fel is szivárgott a rendeletiről a törvényi szabályozás szintjére. Könnyen elképzelhető tehát, hogy az a csökkenés, amelynek tanúi lehettünk még pár évvel ezelőtt az adófajták számát illetően, hosszútávon is megfordult: a tavalyi 59 adófajtához képest idén már összesen 61 adófajtával számolhatunk a Jalsovszky Ügyvédi Iroda gyűjtésének segítségével.

Gépjárműadó kontra cégautóadó Kérdés

Bevallási és adófizetési információkat tartalmazó tájékoztatót tett közzé a NAV Cikk

Bevallási, adófizetési információkat tartalmazó összefoglaló jelent meg a NAV honlapján.

Megjelent az „eÁfa 2024: a digitális adózás új korszaka” című webinárium videófelvétele Cikk

Ismerje meg az áfabevallás 2024. január 1-jétől rendelkezésre álló módjait és az elektronikus áfabevallási rendszer (eÁfa) működését! A webináriumról készült videófelvételünk azoknak szól, akik szeretnék megérteni az eÁfa jogszabályi hátterét, a rendszer működését és az átállással kapcsolatos legfontosabb teendőket. Szakértő előadóink részletes betekintést nyújtanak az eÁfa webes és gép-gép közötti kommunikáció (M2M) működésébe, bemutatják a rendszer adatbázisait, validációs módszereit, használati funkcióit, valamint a NAV elvárásait.

Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele Cikk

Az Országgyűlés 2023. év végén a foglalkoztatás területét érintő jelentős jogszabály-módosításokat fogadott el. Változtatott a munka törvénykönyve, a munkavédelmi törvény, a foglalkozás-egészségügy szabályain, illetve a tűzvédelem területén is új jogszabály született. Ezen változások több tucat jogszabályban öltöttek formát, így egységes áttekintésük nem egyszerű. Ebben kívánunk a vállalkozások számára segítséget nyújtani. Végül az utóbbi időben született és a foglalkoztatás területét érintő bírósági döntéseket is röviden ismertetjük.

Így változtak az egyéni vállalkozók minimális járulék- és adóalap alóli mentességének szabályai 2024-től Cikk

Ha összehasonlítjuk az egyéni és a társas vállalkozást, akkor megállapítható, hogy az egyéni vállalkozás előnye társas vállalkozással szemben többek között az, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység könnyen elindítható, és amennyiben szükséges, akkor az egyéni vállalkozó szüneteltetheti a tevékenységét, míg a társas vállalkozónak erre nincs lehetősége. A szünetelés során fizetendő társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó szabályai idén jelentősen változtak. Cikkünkben a legfontosabb változásokat ismertetjük.

Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások – webinárium Cikk

Az Országgyűlés 2023. év végén a foglalkoztatás területét érintő jelentős jogszabály-módosításokat fogadott el. Változtatott a munka törvénykönyve, a munkavédelmi törvény, a foglalkozás-egészségügy szabályain, illetve a tűzvédelem területén is új jogszabály született. Ezen változások több tucat jogszabályban öltöttek formát, így egységes áttekintésük nem egyszerű. Ebben kívánunk a vállalkozások számára segítséget nyújtani. Végül az utóbbi időben született és a foglalkoztatás területét érintő bírósági döntéseket is röviden ismertetjük.

Szomjazza az állami költségvetés az újabb bevételi forrásokat Cikk

Az elmúlt három évben közel a duplájára nőtt a magyar államadósság devizaaránya, és januárban a devizakötvény-kibocsátások tovább folytatódtak, annak ellenére, hogy az ország már nincs olyan nyomás alatt, mint a múlt év elején az energiaválság nyomán. Eközben a kormány igyekszik leszorítani a forintban kibocsátott állampapírok hozamát, ami akkor működhet olajozottan, ha több devizakötvényt bocsátanak ki. A lakossági állampapírok reneszánsza horribilis kamatköltségeket okozott, ennek a korszaknak véget vetne a kormány, de mi várható helyette? Miért lehet szüksége az államnak az újabb devizaeladósodásra, és mekkorák a kockázatok? – írja a 24.hu.

Bizalmi ügy – Heti PénzPiac – 2024. 1. hét Cikk

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2024 Cikk

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Közel 100 rendelet jelent meg az éjjel Cikk

Kilencvenhat rendelet – közöttük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel, valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 674/2023. kormányrendelet, amely hét kormányrendelet módosítását foglalja magában –, valamint hét kormányhatározat jelent meg 2023. december 29-én a Magyar Közlöny 2023. évi 193. és 194. számában.

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás Cikk

A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetőségük nyílik a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében; a támogatás intenzitása a szőlőültetvények jellemzőitől függően 50-75 százalék közötti lesz – ismerteti az Agrárminisztérium (AM) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Civil szervezet 1 százalék felhasználása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink