hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezzel az ürüggyel nem rázható le a munkavállaló

  • MTI

Azok is választhatják a bevallási nyilatkozatot, akiktől a munkáltató szakszervezeti tagdíjat vont le, és az egyszerűsített bevallás elkészítését is kezdeményezhetik az adóhatóságnál – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklődésére hétfőn.

Az egyéni adózók az idei évtől kérhetik, hogy helyettük a NAV készítse el az szja-bevallást, amit a bevallási nyilatkozattal lehet kezdeményezni február 1-jéig. Az MTI információi szerint több munkáltató visszautasította, hogy befogadja munkavállalói bevallási nyilatkozat választására vonatkozó igényét, arra hivatkozva, hogy tőle szakszervezeti tagdíjat vont le. A NAV szerint ez nem zárja ki ennek a bevallási formának a választását.

A NAV közölte: fő szabály szerint a magánszemély abban az esetben tehet bevallási nyilatkozatot, ha az adóévben kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet. Az szja törvény rendelkezései alapján a nem önálló tevékenységből származó bevételt az adóalap megállapítása előtt csökkenti az az összeg, amit a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére a munkáltató az adóévben tagdíj címén levont.

Az adóelőleg alapját tehát a munkaviszonyból származó bevétel és a munkáltató által levont szakszervezeti tagdíj különbözete képezi. A munkáltatónak a levont tagdíj összegéről adatot kell szolgáltatnia a NAV-nak a havi adó- és járulékbevallásban, és a munkavállaló részére átadott összesített igazoláson is fel kell tüntetnie az adóévben szakszervezeti tagdíjcímén levont összeget. 

Az adóhatóság tájékoztatása szerint nem zárja ki tehát a bevallási nyilatkozat választását, ha a kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól származó jövedelemmel rendelkező magánszemélytől a munkáltató év közben szakszervezeti tagdíjat vont le, ugyanis a NAV megfelelő információval rendelkezik a munkaviszonyból származó jövedelem és az érdekképviseleti tagdíj összegéről is. Az a magánszemély, akitől a munkáltató szakszervezeti tagdíjat vont le, egyszerűsített bevallás elkészítését is kezdeményezheti.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Amatőr/profi sportoló támogatási lehetőségei

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31