hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyházaknak felajánlott szja: így választhat másik kedvezményezettet

  • adozona.hu

Múlt év óta az egyházak számára szóló szja 1 százalékának megfelelő felajánlásokat automatikusan figyelembe veszi a következő években is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A magánszemélyek idén május 20-áig visszavonhatják, illetve módosíthatják felajánlásukat – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A tavalyi, bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet vagy nem vonja vissza a korábbi nyilatkozatát.

Az automatizmus a civil kedvezményezettek és a költségvetési előirányzat számára tett felajánlásoknál nem működik, azok javára minden évben újra rendelkezni kell.

A 2018-ban tett, egyházra szóló rendelkezés helyett az újabb technikai számos kedvezményezett megjelölésére vagy a nyilatkozat visszavonására 2019. május 20-áig, egy alkalommal van lehetőség. Ha a magánszemély nem kíván élni a több évre szóló nyilatkozat jelentette könnyítéssel, akkor akár minden évben benyújthatja újra a bevett egyházra vonatkozó nyilatkozatát.

A 2018-ban tett, bevett egyházra szóló érvényes nyilatkozatokkal kapcsolatos idei teendők:

– Ha a tavaly tett nyilatkozatát idén nem kívánja módosítani a magánszemély, akkor hagyja üresen a nyilatkozati lap „A kedvezményezett technikai száma, neve” mezőit!

– Ha a tavaly tett nyilatkozatát idén módosítani akarja, akkor tüntesse fel az új kedvezményezett technikai számát a nyilatkozati lap „A kedvezményezett technikai száma” mezőjében!

– Ha a tavalyi nyilatkozatát idén visszavonná, mivel most nem kíván technikai számos bevett egyház javára nyilatkozni, akkor a korábbi nyilatkozatát visszavonhatja a nyilatkozati lapon is.

Ha a magánszemély úgy dönt, hogy visszavonja a tavalyi rendelkezését, akkor idén (2019-es rendelkezési időszak) már nem adhat be bevett egyházra szóló nyilatkozatot, tehát a visszavonás után nem jelölhet meg másik egyházat. Tehát, aki a korábban megjelölt helyett másik egyháznak szeretné felajánlani adója 1 százalékát, annak az új kedvezményezett technikai számának megjelölésével módosítania kell a tavaly beadott nyilatkozatát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kapcsolt vállalkozás kft. és egyéni vállalkozás között

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close