hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése – mutatjuk, mire figyeljen

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az egyéni vállalkozás bármikor szüneteltethető. Ehhez viszont szigorú bejelentési szabályoknak kell eleget tenni azoknak, akik ezt igénybe szeretnék venni, illetve a szüneteltetés időtartama sem lehet végtelen. Cikkünk összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséről, és az ezzel kapcsolatos kötelezettségek teljesítéséről.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evct.) 18. §-a alapján az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozó a tevékenységét legalább 1 hónapig, de legfeljebb 2 évig szüneteltetheti. (2021. július elsejétől a szünetelés időtartama 2 évről 3 évre fog emelkedni!) A 2020. március 30-a után megtett, az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésére vonatkozó bejelentés esetén az 1 hónapos minimális időtartamra vonatkozó szabályt 2020. december 31-éig nem kell alkalmazni (a veszélyhelyzet idején egyes egyéni vállalkozói tevékenységek folytatása biztosításáról szóló 131/2020. (IV. 17.) Korm. rendelet 2. §, és a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 55. §).

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.
Részletek >>

Ha az egyéni vállalkozó 2017. január 1-jét megelőzően kezdte el szüneteltetni a tevékenységét, akkor esetében a szünetelés maximális időtartama nem két év, hanem öt év. Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell jelenteni, ezt a bejelentést – elektronikus úton – 2020. június 30-ig a fővárosi, megyei kormányhivatal járási, (fővárosi kerületi) hivatalánál kellett megtenni, 2020. július 1-je után pedig a NAV-hoz kell bejelenteni, mert ettől az időponttól a NAV vezeti az egyéni vállalkozói nyilvántartást. A szüneteltetés első napja a bejelentést követő nap.

Amennyiben az egyéni vállalkozó nem jelenti be az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását a rávonatkozó határidő letelte előtt, akkor a magánszemély egyéni vállalkozói jogállása megszűnik.

Aki pl. a tevékenységét 2019. január elsejétől folyamatosan szüneteltette és a tevékenységét nem kezdte el folytatni 2020. december 31-éig, annak az egyéni vállalkozói jogállása 2020. december 31-én megszűnt, így a bevallását az egyéni vállalkozói tevékenységüket megszűntetőkre vonatkozó szabályok szerint be kell adnia.

Az ügyvéd, az egyéni szabadalmi ügyvivő, a közjegyző a tevékenységét, szolgálatát a jogállását szabályozó külön törvény előírásai szerint szüneteltetheti. Az állat-egészségügyi szolgáltató a tevékenységét a Magyar Állatorvosi Kamara engedélyével szüneteltetheti.

A tevékenységét az adóév utolsó napján szüneteltető egyéni vállalkozónak a szüneteltetés megkezdése adóévéről a szüneteltetés megkezdését megelőző nappal megállapított (szja, szocho) kötelezettségeiről a 20SZJA számú bevallásban kell számot adnia.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mikor van a bevallási határidő, és milyen kötelezettségeknek kell eleget tennie egy szüneteltető egyéni vállalkozóknak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs