hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozó őstermelő: figyeljen a bevételek, kiadások nyilvántartására!

  • adozona.hu

Általános ellenőrzési tapasztalat, hogy azok az őstermelők, családi gazdálkodók, akik egyben egyéni vállalkozók is, a különböző önálló tevékenységek bevételeiről és kiadásairól nem vezetnek külön-külön alapnyilvántartást, noha ezt az szja-törvény előírja – hívja fel a figyelmet honlapján közzétett tájékoztatójában az állami adóhatóság.

Őstermelői tevékenység – legyen az akár családi gazdálkodás – csak érvényes, önálló vagy közös őstermelői igazolvánnyal folytatható. Gyakran előfordul, hogy az őstermelő – a családi gazdaság vezetője – a mezőgazdasági tevékenysége mellett egyéni vállalkozóként is működik.

Nyilvántartás az áfa rendszerében

Az egyéni vállalkozóként és őstermelőként is gazdasági tevékenységet végző magánszemély az áfatörvény szempontjából nem különül el, azaz egy adóalanynak minősül. Annak az egyéni vállalkozó őstermelőnek, aki az áfatörvény általános szabályai szerint adózik, és ezzel lemond az áfatörvény szerinti mezőgazdasági tevékenységet végző adóalanyokat megillető különleges jogállásáról, áfabevallást kell benyújtania. Ebben szerepeltetnie kell a mindkét tevékenységgel kapcsolatban felmerült fizetendő és levonható áfa összegét. Az áfatörvény nem írja elő a tevékenységenkénti külön adónyilvántartás vezetését.

Nyilvántartás az szja rendszerében

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 5. számú melléklet I. fejezet 1.3 pontja szerint a magánszemély egyéni vállalkozói tevékenysége, őstermelői tevékenysége, más önálló tevékenysége és nem önálló tevékenysége tekintetében külön-külön – választása szerint a négy tevékenység esetében akár eltérő típusú – alapnyilvántartást vezet. Tételes költségelszámolás esetén a más önálló tevékenységre vonatkozó alapnyilvántartást úgy kell vezetni, hogy az önálló tevékenységből származó jövedelem tevékenységenként megállapítható legyen. Ennek megfelelően a személyijövedelemadó-bevallásban külön-külön kell bevallani az őstermelői tevékenységből és az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelmet.

Bevallás a családi gazdaságban

A családi gazdaság tagjainak az őstermelői jövedelmükre azonos adózási módot kell választaniuk a személyi jövedelemadóban és az általános forgalmi adóban is.

A családi gazdaság vezetőjének a családi gazdaságban és a saját egyéni vállalkozásában fizetendő és levonható áfatételeket az áfabevallásban együttesen kell feltüntetni.

A személyi jövedelemadózásban a családi gazdaság bevételeit és költségeit a gazdaság tagjai között egyenlően felosztva kell személyenként bevallani, mint mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelmet. Ha a családi gazdaság vezetője ezen kívül egyéni vállalkozóként is tevékenykedik – például mezőgazdasági szolgáltatásokat nyújt, bérszántást végez –, a saját bevallásában külön ad számot az egyéni vállalkozói tevékenységéből származó jövedelméről.

Ezért is fontos a külön nyilvántartás vezetése, hiszen az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelmet nem lehet elosztani a gazdaság tagjai között.

Mindez a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezőkre is alkalmazandó.

További segítséget nyújthat a témában a NAV honlapjáról letölthető a Mezőgazdasági őstermelő adózása című, 6. számú információs füzet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Életbiztosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close