hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Haszonnal eladott üzletrész: egyéb jövedelem vagy árfolyamnyereség?

  • adozona.hu

Miként fog adózni a magánszemély üzletrészeladásból származó jövedelme, ha az eladó a cég egész vételárához viszonyítottan nemcsak a rá eső részt, hanem ennek többszörösét tudta kialkudni az ártárgyalások során? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy magánszemély egy kft.-ben kisebbségi (1 százalékos részarányt biztosító) üzletrészt tulajdonolt, melynek eladására kerül most sor, a teljes cég eladásával egyidejűleg. A céget egy céges befektető veszi meg az összes (5) tulajdonostól. Az adásvétel során az egyes üzletrészek külön tárgyalási eljárásban cserélnek gazdát, azzal, hogy a kérdéses magánszemély a cég egész vételárához viszonyítottan nemcsak a rá eső 1 százalékos részt, hanem ennek többszörösét tudta kialkudni az ártárgyalások során. Miként fog adózni a szóban forgó magánszemély ilyen tárgyú jövedelme? Egyéb jövedelemként vagy pedig árfolyamnyereségként?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdés megítéléséhez nem az egész vételárához viszonyított arány lényeges, hanem (egyébként az összes magánszemély tulajdonos esetében) a következőket kell figyelembe venni:

Az Szja tv. 67. § (1) bekezdése értelmében árfolyamnyereségnek minősül az üzletrészért kapott ellenértéknek az a része, amely meghaladja az üzletrész megszerzésére fordított érték és az esetleges járulékos költségek együttes összegét.

Nem minősül árfolyamnyereségből származó jövedelemnek az említett különbözetből az a rész, amelyet e törvény előírásai szerint más jövedelem megállapításánál kell figyelembe venni.

A megszerzésre fordított összeget a tv. 67. § (9) bekezdése szerint kell megállapítani. Amennyiben azt (az eladó által az üzletrész eladásáig teljesített, igazolt vagyoni értéket) a kapott ellenérték meghaladja, a meghaladó bevételrészből az üzletrésznek a szerződéskötés időpontjában ismert szokásos piaci értékéből a megszerzésére fordított összeget meghaladó rész minősül árfolyamnyereségnek.

Az Szja tv. 3. §-a értelmében az üzletrész szokásos piaci értéke – ha a magánszemély ennek ellenkezőjét nem bizonyítja – a kft.-nek a beszámoló elfogadására jogosult szerve által már jóváhagyott (a jogügylet létrejöttének napján ismert) beszámoló mérlegében kimutatott saját tőke összegéből az üzletrészre arányosan jutó rész, növelve a kft. olyan kötelezettségének összegével, amely a vagyoni részesedéshez kapcsolódó jóváhagyott osztalék címén még fennáll.

Ha a kapott ellenérték az előzőek szerinti szokásos piaci értéket meghaladja, a meghaladó összeg az Szja tv. 67. § (1) bekezdése alapján egyéb jövedelem, kivéve, ha adókötelezettségének a törvény szerinti jogcíme egyébként megállapítható [Szja tv. 28. § (14) bekezdés].

A jogcím meghatározásánál a felek (az eladó és a céges befektető, valamint az említett személyek és más személy) között egyébként fennálló jogviszonyt és a szerzés körülményeit kell figyelembe venni [Szja tv. 2. § (6) bekezdés].

Többek között például:

● ha az üzletrész eladója a befektető cég vezető tisztségviselője vagy személyes közreműködésre kötelezett tagja, akkor a meghaladó összeg után a nem önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint,

● ha a kft. és a befektető cég kapcsolt vállalkozás és például az eladó kft.-tag a kft.-vel munkaviszonyban áll, akkor a meghaladó összeg után a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint

kell a közterheket megfizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmiadó-előleg bevallása

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szabadság igazolt nem fizetett távollétkor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szóbeli szerződéskötés

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close