hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csapatépítés adózása

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő
4

Mielőtt az adózásra térnénk fontosnak tartom tisztázni mit is jelenthet a csapatépítés. Olyan programokat a munkavállalók részére, melyekkel többek között növelhető a munkavállalók lojalitása, segíthető a bizalom megteremtése, a kommunikációs képesség fejlesztése, a csapatmunka előmozdítása, a hatékony időgazdálkodás kialakítása, a stressz csökkentése. Munkám során számos programban volt részem. Voltak olyanok amikor a szórakozásé, a minél különlegesebb élményeké volt a főszerep, de olyanok is akadtak, amikor jótékonykodással egybekötött program erősítette a csapatmunkát, vagy a képességek, szakmai kompetenciáik fejlesztésére használtuk fel a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

Mielőtt egy csapatépítő program szervezésébe belevágunk nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyek azok a kiadások, amelyek adófizetés nélkül költségként, ráfordításként elszámolhatók. A rendelkezésre álló keretösszeg felhasználásakor fontos számításba venni milyen programok után kinek és mennyi adókötelezettsége keletkezik.

A csapatépítéssel összefüggésben felmerülő juttatások, amelyben a munkavállalók egy ilyen eseményen részesülnek, külön nevesítve nem találhatók meg a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (szja-törvény), azonban az egyes fogalmak segítenek annak eldöntésében, hogy egy ilyen rendezvénynél milyen szempontokat kell mérlegelni.

Ezek a hivatali, üzleti utazás és a reprezentáció. Mindkét esetben kimondja a jogalkotó, hogy nem alkalmazhatók a speciális szabályok abban az esetben, ha a dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási idő, a tényleges szakmai és szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján, akár közvetve is megállapítható, hogy az utazás csak látszólagosan hivatali, üzleti, illetve a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható.

Ennek megfelelően a csapatépítés két típusát különböztethetjük meg adózási szempontból.

♦ Oktatás: mely nem iskolai rendszerű képzésnek felel meg, amely alatt a dolgozók pl. tematikus továbbképzésben részesülnek, így a mindennapi munkavégzés feltételeihez szükséges ismeretanyag megszerzésére irányul, még akkor is, ha ez a tréning esetleg játékos elemekkel segíti az egyes kompetenciák fejlesztését.
♦ Szórakozás: mely alapvetően egy olyan rendezvény, amely vendéglátásra, szabadidős programra irányul.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a csapatépítéssel összefüggésben felmerülő kiadásokat hogyan csoportosíthatjuk, és milyen programok után kinek és mennyi adófizetési kötelezettsége keletkezik!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
AndreaSC

köszönöm a megerősítést!

Bhorvathne

Kedves Olvasó!

Köszönjük észrevételét, már javítottuk is. Abban az esetben, ha a hétvégére eső továbbképzésen alapvetően munkavégzés történik, akkor az esemény üzleti utazásnak számít. Ennek következtében az utazáshoz kapcsolódó étel, ital fogyasztás és az esti szórakozás költsége - ha felmerül- egyes meghatározott juttatásként adózik. Az utazás, szállás és terembérlet után ebben az esetben nem merül fel adófizetési kötelezettség.
A hétvégi munkavégzésnél óhatatlanul felmerül bennem és valószínűleg a revizorban is, hogy az üzleti utazás fogalmát a rendezvény kimeríti-e. Amennyiben a dokumentumokból, prezentációból, program leírásból, dolgozók részére küldött e-mailekből stb. az oktatás/szabadidő aránya nem állapítható meg, - vagy éppen megállapítható és az oktatás látszólagos- akkor egy esetleges adóhatósági vizsgálat a szórakoztató programra vonatkozó szabályok szerint minősítheti az eseményt.

Üdvözlettel:

AndreaSC

Kedves Adózóna! Ha jól értem, a szöveges leírásból, az étkezés és a szórakoztató program az oktatási célú csapatépítések esetében is adóköteles valamilyen formában. A táblázatos összefoglalóban viszont adómentesként van feltüntetve. Melyik lesz a helyes pl. egy külső helyszínen, továbbképzéssel töltött hétvége esetében, ha étkezést is kapnak a munkavállalók?

Köszönöm
Andrea

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalóval történő elszámolás jogviszony megszűnésekor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kedvezményezett átalakulás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Versenyautó-alkatrész áfája

Nagy Norbert

adószakértő

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X