hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csapatépítés adózása

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő
4

Mielőtt az adózásra térnénk fontosnak tartom tisztázni mit is jelenthet a csapatépítés. Olyan programokat a munkavállalók részére, melyekkel többek között növelhető a munkavállalók lojalitása, segíthető a bizalom megteremtése, a kommunikációs képesség fejlesztése, a csapatmunka előmozdítása, a hatékony időgazdálkodás kialakítása, a stressz csökkentése. Munkám során számos programban volt részem. Voltak olyanok amikor a szórakozásé, a minél különlegesebb élményeké volt a főszerep, de olyanok is akadtak, amikor jótékonykodással egybekötött program erősítette a csapatmunkát, vagy a képességek, szakmai kompetenciáik fejlesztésére használtuk fel a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

Mielőtt egy csapatépítő program szervezésébe belevágunk nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyek azok a kiadások, amelyek adófizetés nélkül költségként, ráfordításként elszámolhatók. A rendelkezésre álló keretösszeg felhasználásakor fontos számításba venni milyen programok után kinek és mennyi adókötelezettsége keletkezik.

A csapatépítéssel összefüggésben felmerülő juttatások, amelyben a munkavállalók egy ilyen eseményen részesülnek, külön nevesítve nem találhatók meg a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (szja-törvény), azonban az egyes fogalmak segítenek annak eldöntésében, hogy egy ilyen rendezvénynél milyen szempontokat kell mérlegelni.

Ezek a hivatali, üzleti utazás és a reprezentáció. Mindkét esetben kimondja a jogalkotó, hogy nem alkalmazhatók a speciális szabályok abban az esetben, ha a dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási idő, a tényleges szakmai és szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján, akár közvetve is megállapítható, hogy az utazás csak látszólagosan hivatali, üzleti, illetve a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható.

Ennek megfelelően a csapatépítés két típusát különböztethetjük meg adózási szempontból.

♦ Oktatás: mely nem iskolai rendszerű képzésnek felel meg, amely alatt a dolgozók pl. tematikus továbbképzésben részesülnek, így a mindennapi munkavégzés feltételeihez szükséges ismeretanyag megszerzésére irányul, még akkor is, ha ez a tréning esetleg játékos elemekkel segíti az egyes kompetenciák fejlesztését.
♦ Szórakozás: mely alapvetően egy olyan rendezvény, amely vendéglátásra, szabadidős programra irányul.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a csapatépítéssel összefüggésben felmerülő kiadásokat hogyan csoportosíthatjuk, és milyen programok után kinek és mennyi adófizetési kötelezettsége keletkezik!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
AndreaSC

köszönöm a megerősítést!

Bhorvathne

Kedves Olvasó!

Köszönjük észrevételét, már javítottuk is. Abban az esetben, ha a hétvégére eső továbbképzésen alapvetően munkavégzés történik, akkor az esemény üzleti utazásnak számít. Ennek következtében az utazáshoz kapcsolódó étel, ital fogyasztás és az esti szórakozás költsége - ha felmerül- egyes meghatározott juttatásként adózik. Az utazás, szállás és terembérlet után ebben az esetben nem merül fel adófizetési kötelezettség.
A hétvégi munkavégzésnél óhatatlanul felmerül bennem és valószínűleg a revizorban is, hogy az üzleti utazás fogalmát a rendezvény kimeríti-e. Amennyiben a dokumentumokból, prezentációból, program leírásból, dolgozók részére küldött e-mailekből stb. az oktatás/szabadidő aránya nem állapítható meg, - vagy éppen megállapítható és az oktatás látszólagos- akkor egy esetleges adóhatósági vizsgálat a szórakoztató programra vonatkozó szabályok szerint minősítheti az eseményt.

Üdvözlettel:

AndreaSC

Kedves Adózóna! Ha jól értem, a szöveges leírásból, az étkezés és a szórakoztató program az oktatási célú csapatépítések esetében is adóköteles valamilyen formában. A táblázatos összefoglalóban viszont adómentesként van feltüntetve. Melyik lesz a helyes pl. egy külső helyszínen, továbbképzéssel töltött hétvége esetében, ha étkezést is kapnak a munkavállalók?

Köszönöm
Andrea

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close