hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi gazdaságok: így kell kiszámítani a tagok jövedelmét

  • Lepsényi Mária adószakértő

A családi gazdaság tagjainak jövedelme az adóév utolsó napján meglévő létszám alapján állapítható meg, ezért is érdemes a legfontosabb tudnivalókat már most áttekinteni. Gyakori eset, hogy a családi gazdaság létszámát bővítik a kedvezőbb adózási feltételek miatt.

A családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó szabályozás megújításával egyszerűsítené a kormány a mezőgazdasági termelők adózási környezetét, és növelné az adómentességi értékhatárokat – adta hírül nemrégiben honlapján az agrárkamara. A közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság működési formáinak összevonásával új működési formaként szeretnék bevezetni az őstermelők családi gazdaságának intézményét.

A javasolt módosítások előbb-utóbb megjelennek az Országgyűlés honlapján is, így mód lesz arra, hogy a változásokra az őstermelők időben felkészüljenek. Ennek azért is jelentősége lesz, mivel az új szabályok ismeretében nem mindegy, hogy az őstermelő 2020 vonatkozásában milyen gazdasági döntéseket hoz az adóév vége előtt.

A 2020. adóévet illetően viszont még a régi szabályok szerint kell lezárni. A családi gazdaság tagjainak jövedelme az adóév utolsó napján meglévő létszám alapján állapítható meg, ezért érdemes a legfontosabb tudnivalókat áttekinteni. Gyakori eset, hogy a családi gazdaság létszámát bővítik a kedvezőbb adózási feltételek miatt.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 6. számú melléklet III. fejezetének e) pontja szerint a családi gazdálkodó és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagjai az őstermelői bevételükből a közös őstermelői igazolvány alapján gazdálkodó őstermelőkre vonatkozó szabályok figyelembevételével kötelesek megállapítani a jövedelmüket. Ez azt jelenti, hogy az őstermelői tevékenységből származó bevétel és az annak megszerzése érdekében felmerült kiadás összegét el kell osztani a családi gazdaságban közreműködő – a családi gazdálkodót is beleértve – tagok számával, és ebből kiindulva kell megállapítani családtagonként a jövedelmet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül szemléltetjük, mire kell ügyelniük a családi gazdaságok vezetőinek, hogy a minden tag számára a legkedvezőbb adózási lehetőséggel élhessenek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close