Az egyéni vállalkozó esete a kettős könyvvitellel

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő
1

A személyijövedelemadó-törvény hatálya alatt adózó egyéni vállalkozó és számviteli törvény szerinti kettős könyvvitel – fából vaskarika. Vagy mégsem? Egyes pályázati kérelmek elbírálásakor jó pont lehet.

Az egyéni vállalkozók nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá. Adózhatnak a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) vállalkozói személyi jövedelemadózásra előírt szabályai szerint, vagy dönthetnek az átalányadózás mellett, esetleg lehetnek – egy másik törvény hatálya alatt – kisadózók, azaz katások.

Ez még a pályakezdő könyvelőnek, de az is lehet, hogy még ügyfelének is, a könyökén jön ki. Ahogyan az is, hogy az egyéni vállalkozónak a szja-törvény 5. számú mellékletének 1.1. pontja szerint alapnyilvántartást kell vezetnie. Azaz a naplófőkönyv, a pénztárkönyv, a bevételi és költségnyilvántartás, valamint a bevételi nyilvántartás, továbbá az őstermelői igazolvány részét képező értékesítési betétlap (az alapnyilvántartás típusai) valamelyikét.

Az alapnyilvántartás típusát a magánszemély adóévenként határozza meg, és e választását az adóévben saját elhatározásból később sem változtathatja meg (szja-törvény 5. számú melléklet 1.4. pont).

Azt, hogy a fenti kínálatból mégis melyik mellett dönt, a jogalkotó nem bízta teljes egészében a vállalkozó fantáziájára, előírta az egyes formákhoz kapcsolódó feltételeket. Így azt is hogy a vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozó, aki az általános forgalmi levonására jogosult, valamint a helyi iparűzési adó alanyaként állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén nem egyszerűsítve határozza meg az adó alapját, naplófőkönyv vagy pénztárkönyv vezetésével teljesítheti alapnyilvántartás-vezetési kötelezettségét.

Az egyéni vállalkozó köteles a naplófőkönyvet úgy vezetni, hogy annak alapján minden, az egyéni vállalkozói tevékenységével kapcsolatban pénzbevételt vagy -kiadást eredményező gazdasági esemény (így különösen értékesítés, beszerzés, hitelfelvétel, kölcsönnyújtás, vállalkozói kivét felvétele) zárt rendszerben nyomon követhető legyen.

Ezt az elvárást a pénztárkönyv vezetésére vonatkozóan is rögzíti az adótörvény (szja-törvény 5. számú melléklet 2.2. és 3.2. pontok).

Lényeges, hogy bár az egyéni vállalkozók nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá, az szja-törvény a naplófőkönyv kapcsán mégis visszautal e jogszabályra azzal, hogy előírja, a naplófőkönyv tartalmát a számvitelről szóló törvénynek az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozókra irányadó rendelkezései szerint kell megállapítani.

Jóllehet, ezeket az információkat az szja-törvény gondos tanulmányozásával is összegyűjtheti az értő olvasó, a fentieknek megfelelően nyilatkozott az adóhatóság is egy ügyviteli szoftvereket fejlesztő és forgalmazó cég e tárgyban kért állásfoglalására.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miért érdekes ez, és mi köze a kettős könyvvitelhez!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
papatimontankf

Vérlázító a NAV jogszabályt mellőző, önkényes jogértelmezése. Sajnos ezzel csak a szélhámosok, adóelkerülők népes táborának vitorlájába tolja a szelet, akik eddig is igyekeztek "fából vaskarikát" eszkábálni...:(((

papattila

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close