hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az egyéni vállalkozó esete a kettős könyvvitellel

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő
1

A személyijövedelemadó-törvény hatálya alatt adózó egyéni vállalkozó és számviteli törvény szerinti kettős könyvvitel – fából vaskarika. Vagy mégsem? Egyes pályázati kérelmek elbírálásakor jó pont lehet.

Az egyéni vállalkozók nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá. Adózhatnak a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) vállalkozói személyi jövedelemadózásra előírt szabályai szerint, vagy dönthetnek az átalányadózás mellett, esetleg lehetnek – egy másik törvény hatálya alatt – kisadózók, azaz katások.

Ez még a pályakezdő könyvelőnek, de az is lehet, hogy még ügyfelének is, a könyökén jön ki. Ahogyan az is, hogy az egyéni vállalkozónak a szja-törvény 5. számú mellékletének 1.1. pontja szerint alapnyilvántartást kell vezetnie. Azaz a naplófőkönyv, a pénztárkönyv, a bevételi és költségnyilvántartás, valamint a bevételi nyilvántartás, továbbá az őstermelői igazolvány részét képező értékesítési betétlap (az alapnyilvántartás típusai) valamelyikét.

Az alapnyilvántartás típusát a magánszemély adóévenként határozza meg, és e választását az adóévben saját elhatározásból később sem változtathatja meg (szja-törvény 5. számú melléklet 1.4. pont).

Azt, hogy a fenti kínálatból mégis melyik mellett dönt, a jogalkotó nem bízta teljes egészében a vállalkozó fantáziájára, előírta az egyes formákhoz kapcsolódó feltételeket. Így azt is hogy a vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozó, aki az általános forgalmi levonására jogosult, valamint a helyi iparűzési adó alanyaként állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén nem egyszerűsítve határozza meg az adó alapját, naplófőkönyv vagy pénztárkönyv vezetésével teljesítheti alapnyilvántartás-vezetési kötelezettségét.

Az egyéni vállalkozó köteles a naplófőkönyvet úgy vezetni, hogy annak alapján minden, az egyéni vállalkozói tevékenységével kapcsolatban pénzbevételt vagy -kiadást eredményező gazdasági esemény (így különösen értékesítés, beszerzés, hitelfelvétel, kölcsönnyújtás, vállalkozói kivét felvétele) zárt rendszerben nyomon követhető legyen.

Ezt az elvárást a pénztárkönyv vezetésére vonatkozóan is rögzíti az adótörvény (szja-törvény 5. számú melléklet 2.2. és 3.2. pontok).

Lényeges, hogy bár az egyéni vállalkozók nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá, az szja-törvény a naplófőkönyv kapcsán mégis visszautal e jogszabályra azzal, hogy előírja, a naplófőkönyv tartalmát a számvitelről szóló törvénynek az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozókra irányadó rendelkezései szerint kell megállapítani.

Jóllehet, ezeket az információkat az szja-törvény gondos tanulmányozásával is összegyűjtheti az értő olvasó, a fentieknek megfelelően nyilatkozott az adóhatóság is egy ügyviteli szoftvereket fejlesztő és forgalmazó cég e tárgyban kért állásfoglalására.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miért érdekes ez, és mi köze a kettős könyvvitelhez!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
papatimontankf

Vérlázító a NAV jogszabályt mellőző, önkényes jogértelmezése. Sajnos ezzel csak a szélhámosok, adóelkerülők népes táborának vitorlájába tolja a szelet, akik eddig is igyekeztek "fából vaskarikát" eszkábálni...:(((

papattila

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csökkentett munkaidő bejelentése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakképzési munkaszerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs