hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Árubeszerzés a határon túl olcsóbban: hogyan végezhető másoknak bérbevásárlás?

  • adozona.hu

Határ mellett élő azt tapasztalja, hogy Ausztriában sok terméket olcsóbban lehet megvásárolni, mint Magyarországon, és egyes termékek csak ott kaphatók. Felmerült benne, hogy bérbevásárlási szolgáltatást végezne, hogy mások is hozzájuthassanak ezekhez a termékekhez. Milyen formában végezhető ez a tevékenység? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Olvasónk kérdése:

Határ menti településen élőként sokszor tapasztalom, hogy Ausztriában több termék jóval kedvezőbb áron található meg, vagy csak ott kapható. Szolgáltatásként lehet-e bevásárlást végezni olyan magánszemélyek részére, akik nem a közelben laknak, hogy ők is hozzájuthassanak ezekhez a termékekhez. A teáorszámok alatt megtaláltam a 960901-et, ahol nem szociális jellegű bérbevásárlást is ír, de nem tudom, hogy az általam leírt szolgáltatás beletartozhat-e esetleg ebbe? Továbbá a terméket euróban vásárolnám meg, de nyilván a számlázás forintban felelne meg a szolgáltatást igénybe vevőnek, ilyen esetekben az áru megvásárlásának napján hivatalos MNB-árfolyam a mérvadó, vagy euróban kell számlázni? Az sem teljesen tisztázott számomra, hogy mi számít kiskereskedelmi tevékenységnek, és mit sorolhatunk a bérbevásárlás alá? Ha végezhető ilyen tevékenység, akkor milyen adózási formában javasolt végezni?

Szakértőnk válasza:

A bérbevásárlásnál a megrendelő pénzén és igénye szerint elmegy pl. a bejárónő bevásárolni a megbízója helyett, nyereséget nem realizál. Amit Ön leír, az egy kiskereskedelmi tevékenység: Ön megvásárolja az árut, majd eladja, ráadásul más pénznemben, és nyilván haszon vagy szolgáltatási díj felszámításával. Ezen nem változtat az, hogy először felméri/felveszi a megrendelő igényét, és csak azt veszi meg, amiről tudja, hogy el is fogja adni. Kiskereskedelmi tevékenység az, amit az erről szóló 2020. XLV. törvény 1. paragrafusának (1) bekezdése alatt felsorolt teáorszámok alapján úgy végez valaki, hogy az akár részben magánszemélyeknek kerülhet eladásra. A leírás szerint egyéni vállalkozásban lenne célszerű végezni a tevékenységet, átalányadózóként. Esetleg érdemes lehet az önkormányzatnál is érdeklődni a mozgóboltra vonatkozó helyi szabályokról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink