hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajándékutalvány üzleti partner dolgozóinak: erre figyeljen a juttatáskor!

  • adozona.hu

Egy cég ajándékutalványt vásárolna, amit a kereskedelmi partnerei dolgozóinak szeretne átadni, mint ösztönzőt, hogy a termékeit promotálják az áruházaikban. Milyen jogcímen fizetheti meg a cég a partner dolgozóinak adott utalvány után a járulékokat? Ha az érintett dolgozók nem szeretnék aláírásukkal és adószámukkal igazolni az átvételt, van más módja a juttatásnak? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

A legegyszerűbb az lenne, ha a juttatást csekély értékű ajándékként, az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének, azaz idén 232 ezer forintnak, jövőre 266 800 forintnak a 10 százalékát meg nem haladó összegben nyújtanák [szja-törvény 70. § (6) bekezdés a) pont]. Ebben az esetben a céget 1,18x(15% szja+13% szocho) terheli, a magánszemélynek nem keletkezik adókötelezettsége.

Fontos, hogy az érintettek teljesítménytől függetlenül részesüljenek a juttatásban [szja-törvény 1. § (10) bekezdés], továbbá szükséges a cégnek olyan nyilvántartással rendelkeznie, amelyből kitűnik, hogy ugyanazon magánszemélynek az év során csak egyszer (jövőre csak három alkalommal) adott csekély értékű ajándékot egyes meghatározott juttatásként. Szakértőnk véleménye szerint az ajándék átvételének igazolása (legalább aláírással) már a számviteli alapelvek betartása érdekében sem mellőzhető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink