Adózás társasház által kiadott helyiség bevétele után

  • adozona.hu

Hogyan adózik a társasház, ha egyes közös tulajdonú helyiségeket bérbead magánszemélyeknek? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Társasház közös tulajdonú helyiségeket (tároló, üzlethelyiség) ad bérbe magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak. Jól értelmezem, hogy ha a kiszámlázott és befolyt bérleti díjak összege nem éri el az adott hónapban/adóévben beérkezett közös költségek összegét, akkor a társasháznak nem kell 15% szja-t fizetni? (Mert a befolyt bérleti díjak összege alacsonyabb a befizetett közös költségek összegénél.) Ha a bérbevevő adószámos vállalkozó, akkor a számlát már úgy kell kiállítanom, hogy feltüntetem rajta a levont 15% szja-t?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Igen, jól értelmezi. A társasház adókötelezettségének megállapítása az adóévben könyvelt bevételek alapján történik. Az úgynevezett külön adózó jövedelmeket figyelmen kívül hagyva, a többi bevételből – a közös tulajdon tárgyát képező ingatlanrész bérbeadásából származókat is ideértve – le kell vonni a tulajdonostársak által közös költségre, illetőleg felújításra az adóévben befizetett összegeket, és minden olyan tételt, amelyet az szja-törvény szerint nem kell a jövedelem kiszámításánál figyelembe venni.

A levonások után fennmaradó bevétel teljes egészében jövedelemnek számít, ami értelemszerűen lehet nulla vagy akár negatív is.

A társasház szja-alanyisága mellett ugyanakkor kifizetőnek minősül, így ennek megfelelően kell eljárnia azon esetekben, amikor a kifizető adóelőleg levonására kötelezett.

Kapcsolódó cikkeink:
Társasház könyvelése – ellenőrizheti-e a tulajdonos külső szakértő bevonásával?
Társasházigarázs-használati jog eladása: 5 vagy 27 százalék az áfa?

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társaságiadóalap-növelő tétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink