hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adószámos magánszemély: bérelt lakás bérbeadása

  • adozona.hu

Bérbe adhatja-e egy adószámos magánszemély az általa ingyenesen bérelt lakást, ha igen, milyen bejelentési, illetve közteherfizetési kötelezettség mellett? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Van-e lehetőség arra, hogy egy adószámos magánszemély egy haszonkölcsönbe vett//ingyenesen bérelt lakást tovább bérbeadjon és erről a saját nevében mint adószámos magánszemély (alanyi adómentes) számlázzon? Milyen megállapodás szükséges ehhez a lakástulajdonos és a köztes fél között? Illetve az adószámos magánszemélyt milyen bejelentési kötelezettségek terhelik a bérbeadás, illetve milyen közterhek terhelik a bérleti díj vonatkozásában, amit a 3. fél felé számláz?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Tudomásom szerint van olyan vélemény, hogy a kérdezett esetben a haszonkölcsönbe vett//ingyenesen bérelt lakás bérlője nem lehet bérbeadó, mivel nincs mit bérbe adnia, nem az övé az ingatlan.

Ezzel szemben személyes véleményem a következő:

Az Szja tv. 3. § 17./a) pontja értelmében az az ingatlan-bérbeadási tevékenység önálló tevékenységnek minősül, ha azt a magánszemély nem egyéni vállalkozóként folytatja. A TEÁOR 6820 szakágazatba a saját tulajdonú, bérelt ingatlan tartós használatba adása tartozik, ezért – mivel az Szja tv. hivatkozott rendelkezése nem zárja ki – nincs akadálya, hogy a bérlő a haszonkölcsönbe vett//ingyenesen bérelt lakást saját nevében, mint adószámos magánszemély harmadik személynek tovább bérbe adja, amennyiben ehhez a tulajdonos hozzájárul, azaz erre vonatkozóan a felek megállapodnak (Ptk. 6:334. §).

Megjegyzem, hogy ha a bérelt lakás hasznosítását a magánszemély fizetővendéglátás céljára tervezné, a tételes átalányadózást nem választhatná, mert azt csak a saját tulajdonú vagy haszonélvezetű lakás esetében engedi a törvény [Szja tv. 57/A. § (2) bekezdés].

A számlázás akkor lehetséges, ha a magánszemély bejelentett tevékenységei között szerepel a bérbeadási tevékenység, ennek hiányában elegendő számviteli bizonylat kiállítása.

A bérbeadás bevételéből a jövedelem megállapítása 10 százalékos költséghányad alkalmazásával vagy tételes költségelszámolással történhet. Fontos, hogy ha az ingatlant a bérlő adja bérbe, értékcsökkenést nem számolhat el.

Az adó mértéke 15 százalék, eho-t nem kell fizetni.

Amennyiben a harmadik személy bérlő kifizetőnek minősül, úgy az adóelőleget neki kell megállapítania, akkor is, ha a bérleti díj megfizetése számla alapján történik. Az adóelőleg alapja a magánszemély – a bevétel 50 százalékát meg nem haladó mértékű költségekről tett – adóelőleg-nyilatkozata szerinti jövedelem összege. Nyilatkozat hiányában a bevétel 90 százaléka képezi az adóelőleg alapját.

Mindez azt jelenti, hogy a magánszemély a kifizető felé legfeljebb a bevétel 50 százalékáig terjedően nyilatkozathat a költségekről. Így a kifizető az adóelőleg alapjának megállapítása során költségként legfeljebb a bevétel 50 százalékát veheti figyelembe. A magánszemély azonban ettől függetlenül az éves adóbevallásában a bevétel erejéig elszámolhatja a ténylegesen felmerült és a törvény által elismert költségeit.

Azonban, ha az adóévről elkészítendő bevallásában a tényleges levonható költség kevesebb, mint amiről a kifizető felé nyilatkozott, akkor a költségkülönbözet 39 százalékát különbözeti bírságként kell az adóévre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként feltüntetnie, és a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint megfizetnie.

Abban az esetben, ha a harmadik személy bérlő magánszemély, akkor a bérbeadónak kell az általa alkalmazott módszer szerint megállapított jövedelme után a 15 százalék adóelőleget negyedévenként, a negyedévet követő hónap 12-éig az adóhatósághoz befizetnie.

További részletes tudnivalók a NAV honlapján található 10. számú informciós füzetben olvashatók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close