hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakáshitel-támogatás adómentesen: figyeljen a részletekre!

  • adozona.hu
1

Akadálya-e az adómentes munkáltatói lakáshitel-támogatásnak, ha a támogatandó munkavállaló házastársa tulajdonos egy másik ingatlanban? Egyszemélyes ügyvédi iroda adhat-e magának az ügyvédnek ilyen támogatást? Az Adózóna olvasóinak kérdéseire Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Olvasóink kérdései a következők voltak:

1. Egyik dolgozó munkáltatója adómentes munkáltatói lakáscélú támogatást folyósítana számára lakáshitelének törlesztésére. A 15/2014. (VI.3.) NGM rendeletet olvasva érdeklődni szeretnék, hogy az együtt költöző házastársánál kell-e vizsgálni, hogy van-e a tulajdonában ingatlan, illetve ingatlanrész? Ha van, ez lehet-e kizáró ok?

2. Egyszemélyes ügyvédi iroda a személyesen közreműködő tagnak (vagyis magának az ügyvédnek) adhat adómentes munkáltatói lakástámogatást?

Szakértőnk a következőket válaszolta:

Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás feltételeként – ha az egyéb feltételek fennállnak – csak a támogatásban részesülő munkavállaló esetében kell vizsgálni, hogy az a lakás, amellyel összefüggésben a támogatást kapja, saját lakásának tekinthető-e.

A 15/2014. (VI.3.) NGM rendelet szerint a magánszemély saját lakása az a lakás, amelyben a magánszemély bármely arányban tulajdonos vagy haszonélvezettel bír. E rendelkezés alkalmazásában a magánszemély saját lakásának minősül az a lakás is, amelynek bármely arányú tulajdonjogát, haszonélvezetét a magánszemély a támogatás felhasználásával szerzi meg, ideértve a tulajdonjog zártvégű lízing keretében történő megszerzését is.

Az adómentességet nem érinti az, hogy a támogatásban részesülő munkavállalónak és családtagjainak egyébként van-e a tulajdonában más ingatlan vagy ingatlanrész.

A második kérdésre a következő volt a válasz: munkáltatói lakáscélú támogatás adómentesen kizárólag a juttatóval munkaviszonyban álló munkavállalónak adható.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Szajkovits Péter

Sziasztok,

Sajnos a támogatás a munkáltatótól függ, adja vagy nem adja, de előzetesen meg tudjátok nézni, hogy egyáltalán részesülhettek -e az adómentes támogatásban.
Javasom, mielőtt éles vitát kezdeményeznél a munkáltatóddal, nézz utánna.
Ebben segít neked a linken elérhető teljesen Ingyenes kalkulátor.http://www.kulcs-soft.hu/index.php?p=informaciok/lakashitelkalkulator

Üdvözlettel:

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Családi gazdálkodó tételes költségelszámolása 2022-ben.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs