hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóbevallás 2013: árfolyamnyereségből, tartós befektetésből származó jövedelem

  • Surányi Imréné

Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemnek minősül a magánszemély által az adóévben kötött összes ilyen ügylet – kivéve, ha azt tartós befektetési szerződés keretében bonyolítják – pénzben elszámolt ügyleti nyeresége együttes összegének az ügyleti veszteségek együttes összegét meghaladó része.

Ezt a jövedelmet és annak adóját – a befektetési szolgáltató által kiállított bizonylatok (teljesítés-igazolások), illetve saját nyilvántartása alapján – a jövedelmet szerző magánszemélynek kell megállapítania, be kell vallania, és az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie. Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó az adóévben és/vagy az azt megelőző két évben bevallott éves szintű ügyleti veszteség adókiegyenlítéssel legfeljebb az adóévben és/vagy az azt megelőző két évben bevallott ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem adójával szemben is elszámolható (1253-04-es lap 172. sor, 1253-06-01-es lap, 212-220. sorok). Az elszámolás menetére a bevallási útmutató részletes eligazítást ad, érdemes a kitöltő programot alkalmazni, vagy szakértői segítséget kérni.

Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteségnek minősül az összes ügyleti veszteségnek az összes ügyleti nyereséget meghaladó része [Szja tv. 67/A § (1) bekezdés].

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Eva megszűnése miatti bevallások

Szipszer Tamás

adószakértő

EU-s öregségi nyugdíjas megbízási jogviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

EU-s magánszemély megbízása – tb

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close