hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit kell tudni az osztalék bevallásáról?

  • Surányi Imréné
1

Sokan nem vették észre, hogy az osztalékot az első forinttól be kell vallani, mert már két éve megszűnt az a szabály, amely szerint – ha a kifizető az adót levonta – egyes tőkejövedelmeket (például árfolyamnyereséget, osztalékot) meghatározott összegig nem kellett bevallani.

Osztaléknak minősül:

– a társas vállalkozás magánszemély tagja számára a társas vállalkozás által felosztani rendelt, a számviteli törvény szerint meghatározott adóévi adózott eredmény, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített adóévi adózott eredmény terhére jóváhagyott részesedés, ideértve az ügyvédi iroda, közjegyzői iroda, valamint a végrehajtó iroda tagjának az adózott eredményből juttatott összeget is;
– a kamatozó részvény kamata;
– a külföldi állam joga szerint osztaléknak minősülő jövedelem;
– a kockázati tőkealap-jegy hozama.

Aki osztalék címén jutott jövedelemhez 2012-ben, annak összegét és adóját a kifizető (társaság) igazolása alapján a 1253-04-es lap 167. sorában kell bevallania (ebbe a sorba kell beírni a külföldi illetőségű személy részére kifizetett, Magyarországon is adóztatható osztalékot és annak adóját).

Fontos tudnivaló, hogy az osztalékelőleget az osztalékká válás évében kell jövedelemként bevallani (például a 2011-ben kapott osztalékelőleget, ha annak egésze, vagy egy része 2012-ben osztalékká vált).

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Katona László

Ezek szerint, ha jól értem, amennyiben nem került sor osztalék kifizetésére egy kft 2012-es eredményei alapján, az adóbevallásban nem kell feltüntetni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close