hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan lehet elszámolni a külföldi tankolás költségét?

  • adozona.hu

El lehet számolni nyugta alapján a külföldi tankolás költségét, és visszaigényelhető-e utána az áfa – kérdezte olvasónk. Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolt.

Olvasónk kérdése:

"Németországban jártam üzleti úton. Háromszor tankoltam kint, és mindhárom alkalommal, amikor a VAT-adószámmal ellátott céges kártyát átadtam a kutasnak, hogy erre számlázzon, azt közölték, hogy nincs lehetőség vevőadatokkal ellátott számla kiállítására. Így tehát sem a cégem neve, címe, sem pedig a közösségi adószám nem szerepel a számlákon. Kérdésem, hogy ennek ellenére el tudom-e számolni itthon a számlát, tudok-e áfát visszaigényelni?"

Szakértőnk válasza:

Az szja-törvény 3. paragrafusának 83. pontja alapján ez esetben kiküldetési rendelvényt kell kiállítani, amihez szükséges csatolni a németországi nyugtákat. Nem gond, hogy a bizonylatokon nincs adószám, illetve cégnév. A kiküldetési rendelvényhez kapcsolódóan belső számviteli bizonylatot kell kiállítani, ami alapján a számla elszámolható. Saját számviteli politikában rögzíteni kell a külföldi nyugták/bizonylatok elszámolási metodikáját. Az általános forgalmi adó az áfatörvény 124. § (1) bekezdésének b) pontjában foglalt tiltás miatt nem levonható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs