hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

1+1 százalék: május 21-éig lehet dönteni

  • Surányi Imréné

Évről-évre tapasztalható, hogy az adófizetők egy része – ki tudja miért – nem használja ki a befizetett adója kétszer 1 százalékának felhasználásáról saját belátása szerint dönthet. Most még nem késő, ha valaki ezt elfelejtette volna, a rendelkező nyilatkozatot akár a bevallástól függetlenül is eljuttathatja az adóhatósághoz.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk 1+1 százalékáról az általuk megjelölt civil és/vagy egyházi kedvezményezettek, költségvetési előirányzatok javára rendelkezhessenek. Ez nem kötelező, ha valaki nem rendelkezik az 1 + 1 százalékról, adójának ez a része is a költségvetésben marad, amit az állam a költségvetési törvényben leírtak szerint költi el, miközben sok közhasznú szervezet anyagi gondokkal küszködik. Aki viszont élni kíván ezzel a lehetőséggel, annak rendelkező nyilatkozatot, nyilatkozatokat kell adnia.

A rendelkező nyilatkozat a bevallási nyomtatvány része, így az a magánszemély, aki adóbevallást, adónyilatkozatot vagy egyszerűsített bevallást kérő nyilatkozatot ad, a nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével rendelkezhet. A NAV nyomtatványkitöltő programjának használata esetén a rendelkező nyilatkozat is kitölthető a program felhasználásával.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close