hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges bankkártyával fizetett költségek elszámolása

  • adozona.hu
1

A társaság ügyvezetője üzleti utazásai alkalmával céges bankkártyával fizet, de nem mindig kap számlát. Hogyan számolható el a költség? Olvasónk kérdéseire Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Kft. ügyvezetője céges bankkártyával fizeti az üzleti utazásai alkalmával felmerült költségeit. Ebbe beletartozik az éttermi fogyasztás is. Erről gyakran nem kap számlát, még akkor sem, ha EU-tagállamban tartózkodik. Mi a költség adóalap-csökkentő elszámolásának módja ilyen esetben? Van-e mód arra, hogy a kapott nyugta alapján társaságiadó-alapba tartozó költséget számoljon el a kft.? A kiadásokat az alkalmazottak fizetik, és utólagosan számolnak el a céggel egy költségelszámolási dokumentum kíséretében. Alkalmazható-e ez a megoldás a kft. bankkártyájával fizetett költségek esetében is az ilyen nyugtás költésekre? Ezek mind áfán kívül eső tételek, levonással nem él a kft.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az szja-törvény 7. § (1) g) pontja értelmében a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a magánszemélynek adott olyan összeget (utalvány értékét) – ideértve hivatali, üzleti utazás esetén az utazásra, a szállás díjára, külföldi kiküldetés esetén az utazásra, a szállás díjára szolgáló összeget is –, amellyel szemben a magánszemély a juttató részére közvetlenül köteles bizonylattal elszámolni.

A számviteli törvény (Szt.) 166. §-a szerint számviteli bizonylat minden olyan a gazdálkodó által kiállított, készített, illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány (számla, szerződés, megállapodás, kimutatás, hitelintézeti bizonylat, bankkivonat, jogszabályi rendelkezés, egyéb ilyennek minősíthető irat) – függetlenül annak nyomdai vagy egyéb előállítási módjától –, amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását (nyilvántartását) támasztja alá. A bizonylat lehet idegen nyelvű, de ekkor a könyveléshez szükséges adatokat magyarul is fel kell tüntetni. A gazdálkodó fogalmába a külföldi vállalkozások is beletartoznak, tehát az általuk kiállított nyugta is minősülhet bizonylatnak, amennyiben teljesíti az alaki és tartalmi feltételeket (Szt. 167. §). A bizonylat alaki és tartalmi hitelességét, ha az más módon nem biztosítható, a gazdálkodó képviseletére jogosult, vagy az általa feljogosított személy is igazolhatja.Mindebből az következik, hogy sem az szja-törvény, sem a számviteli törvény nem írja elő a számlát az elszámolás követelményeként, hanem bármilyen más okirat is megfelelő, amely bizonylatnak minősíthető. Előfordulhat, hogy a kapott nyugta önmagában nem tartalmazza az összes szükséges információt, azonban más bizonylatok csatolmányaként (például kiküldetési rendelvény, amiből világosan kiderül az utazás célja, dátuma, a kiküldő szervezet és a kiküldött személyt azonosító adatok stb.) már megfelel a számviteli követelményeknek.

A társaságiadó-alap kiinduló pontja a számviteli elszámolás. Amennyiben a bizonylat számvitelileg megfelelő, és elszámolásra került, akkor az társasági adó szempontjából is elfogadható, kivéve, ha a költség, ráfordítás nem a vállalkozási tevékenység érdekében merült fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A nyugta elszámolható, ha az információk alapján a költség azonosítható. Ez belföldi nyugták esetén is így van, 2001.01.01-től, amikor az EU csatlakozás miatt a számviteli törvényt az EU szabályaihoz kellett igazítani. Nem írtam el, ez több, mint 21 éve így van.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink