hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új cége van? Erről a papírmunkáról se feledkezzen meg!

  • adozona.hu

Nem volt semmilyen gazdasági esemény a tavaly decemberben alapított cégnél. Kell-e 2014-re beszámolót készíteni? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdésben szereplő adatok a következők voltak: „Egy kft. 2015-ben alakult, bejegyzése februárban megtörtént, adószámot januárban kapott. A cég alapítása azonban visszamenőlegesen 2014. 12. 29-ei nappal történt. Azt szeretném kérdezni. hogy 2014-re kell a cégnek beszámolót készíteni, ha nem történt semmilyen gazdasági esemény?”

A Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) előírása szerint gazdasági társaság a létesítő okirat közjegyzői okiratba foglalásától vagy ügyvédi vagy jogtanácsosi ellenjegyzésétől kezdődően a létrehozni kívánt társaság előtársaságaként működhet. Üzletszerű gazdasági tevékenységet az előtársaság a nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtását követően folytathat [Ptk 3:101. § (1) bekezdés] – emlékeztetett a jogszabályi háttérre szakértőnk.

Ehhez kapcsolódva a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) a következőket fogalmazza meg:

A jogelőd nélkül alapított vállalkozó az üzleti évnek minősülő előtársasági időszakról – főszabály szerint – könyvvezetéssel alátámasztott beszámolót köteles készíteni. A beszámolási (beszámolókészítési, nyilvánosságra hozatali és közzétételi) kötelezettségnek a vállalkozó cégjegyzékbe való bejegyzésének, illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerős elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napját követő harmadik hónap utolsó napjáig köteles eleget tenni [Szt. 135. § (1)-(2) bekezdés].

Üzleti év a jogelőd nélkül alapított vállalkozónál az alapítása időpontjától (létesítő okirata ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától) létrejöttének (a cégjegyzékbe való bejegyzésének), illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerős elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napjáig – mint mérlegfordulónapig – terjedő időszak, függetlenül annak időtartamától (előtársasági időszak) [Szt. 11. § (5) bekezdés].

Nem kell az előtársasági időszakról, beszámolót készíteni akkor, ha ezen időszak alatt a vállalkozó vállalkozási tevékenységét nem kezdte meg, és a bejegyzésre az üzleti év naptári évnek megfelelő, illetve a választott mérlegforduló-napjáig sor került. Ez esetben az első üzleti év a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától a bejegyzett társaság üzleti évének mérlegforduló-napjáig tart.

A kérdésből az vélelmezhető, hogy a létesítő okirat közjegyzői okiratba foglalása vagy ügyvédi, jogtanácsosi ellenjegyzése 2014-ben történt meg, viszont a bejegyzés nem következett be ebben az évben. Ebből következően a kft.-nek 2014. 12. 29-étől (de ha a létesítő okirat ellenjegyzése ennél korábbi időpont, akkor attól a naptól) a bejegyzés napjáig (2015. február) van egy üzleti éve, amelyről a bejegyzés napját követő harmadik hónap utolsó napjáig (az adott információ szerint május 31-éig) kell beszámolót elkészíteni, közzétenni, letétbe helyezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close