hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új cége van? Erről a papírmunkáról se feledkezzen meg!

  • adozona.hu

Nem volt semmilyen gazdasági esemény a tavaly decemberben alapított cégnél. Kell-e 2014-re beszámolót készíteni? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdésben szereplő adatok a következők voltak: „Egy kft. 2015-ben alakult, bejegyzése februárban megtörtént, adószámot januárban kapott. A cég alapítása azonban visszamenőlegesen 2014. 12. 29-ei nappal történt. Azt szeretném kérdezni. hogy 2014-re kell a cégnek beszámolót készíteni, ha nem történt semmilyen gazdasági esemény?”

A Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) előírása szerint gazdasági társaság a létesítő okirat közjegyzői okiratba foglalásától vagy ügyvédi vagy jogtanácsosi ellenjegyzésétől kezdődően a létrehozni kívánt társaság előtársaságaként működhet. Üzletszerű gazdasági tevékenységet az előtársaság a nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtását követően folytathat [Ptk 3:101. § (1) bekezdés] – emlékeztetett a jogszabályi háttérre szakértőnk.

Ehhez kapcsolódva a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) a következőket fogalmazza meg:

A jogelőd nélkül alapított vállalkozó az üzleti évnek minősülő előtársasági időszakról – főszabály szerint – könyvvezetéssel alátámasztott beszámolót köteles készíteni. A beszámolási (beszámolókészítési, nyilvánosságra hozatali és közzétételi) kötelezettségnek a vállalkozó cégjegyzékbe való bejegyzésének, illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerős elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napját követő harmadik hónap utolsó napjáig köteles eleget tenni [Szt. 135. § (1)-(2) bekezdés].

Üzleti év a jogelőd nélkül alapított vállalkozónál az alapítása időpontjától (létesítő okirata ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától) létrejöttének (a cégjegyzékbe való bejegyzésének), illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerős elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napjáig – mint mérlegfordulónapig – terjedő időszak, függetlenül annak időtartamától (előtársasági időszak) [Szt. 11. § (5) bekezdés].

Nem kell az előtársasági időszakról, beszámolót készíteni akkor, ha ezen időszak alatt a vállalkozó vállalkozási tevékenységét nem kezdte meg, és a bejegyzésre az üzleti év naptári évnek megfelelő, illetve a választott mérlegforduló-napjáig sor került. Ez esetben az első üzleti év a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától a bejegyzett társaság üzleti évének mérlegforduló-napjáig tart.

A kérdésből az vélelmezhető, hogy a létesítő okirat közjegyzői okiratba foglalása vagy ügyvédi, jogtanácsosi ellenjegyzése 2014-ben történt meg, viszont a bejegyzés nem következett be ebben az évben. Ebből következően a kft.-nek 2014. 12. 29-étől (de ha a létesítő okirat ellenjegyzése ennél korábbi időpont, akkor attól a naptól) a bejegyzés napjáig (2015. február) van egy üzleti éve, amelyről a bejegyzés napját követő harmadik hónap utolsó napjáig (az adott információ szerint május 31-éig) kell beszámolót elkészíteni, közzétenni, letétbe helyezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tag földvásárlása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő egyéni vállalkozó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close